14:52

22.01.2020

14:52

22.01.2020

Maja Denić, RTK2

Dečji pozorišni  komad "Sirano" premijerno će biti izveden večeras , u 20 sati ,na sceni Narodnog pozorišta u Gračanici. Povodom premijere održana  je konferencija za medije u Domu kulture, sa koje su   direktor pozorišta Predrag Radonjić, reditelj Nenad Todorović, autor Igor Bojović, kao i glumci poručili da publika može očekivati veliki pozorišni spektakl.

"Sirano" je nastao po motivima čuvenog Rostanovog dela, u kome je predstavljen ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić ističe da je reč o najkvalitetnijoj dečjoj  predstavi nakon "Baš Čelika".

"Opet je tu naš prijatelj Igor Bojović, koji nam je ovoga puta učinio veliku uslugu davši nam njegov tekst koji je izvanredan , u kome će publika sasvim sigurno uživati , kao i u režiji Nenada Todorovića.Mislim da ovoga puta imamo predstavu koja nije samo dečja, nego je to predstava i za odrasle i da će mo svi podjednako uživati u njoj", rekao je Radonjić.

Identifikovanje sa glavnim junakom bio je pokretač samog autora Igora Bojovića, dok reditelj Nenad Todorović  naglašava složenu strukturu  ovog pozorišnog dela, namenjenog svim uzrastima.

"To što sam napravio, drago mi je što sam dao ovom pozorištu, i što će Sirano da bude uvod za decu da vide i velikog Sirana de Beržeraka od Edmonda Rostrana, što je zapravo moj  artificijelni uzor. To je možda najbolji komad, meni je najdraži ,u svakom slučaju, pored Šekspira i Molijera.Rostanov De Beržerak je nešto što me prati celog života i na neki način mi je bilo lako da se identifikujem sa glavnim junakom, s obzirom na svoj uzrast i na to da poezija izvire upravo tamo iz nečega što je, gledano sa strane, robusno“,  istakao je Bojović.

„Mi smo probali da damo nešto što je blisko tom baroknom, komediografskom , sa malim elementima mjuzikla i vrlo smo drsko odlučili da napravimo komad koji može da objedini i deci i roditelje, u istoj sali , sa istom pažnjom i sa istim razumevanjem znakova.Imali smo taj paralelni niz i ovo je predstava koja nije samo za decu.Sigurno neće biti dosadno za bilo koga, mi smo napravili predstavu od 7 do 77 godina“ , smatra Todorović.

Glumci su ushićeni jer veruju da su postigli ono što se od njih zahtevalo. Lik Sirana tumači beogradski glumac Aleksandar Gligorić, dok je uloga Šizele pripala glumici Narodnog pozorišta Priština Aleksandri Cucić.

"Ja se nadam da smo uspeli da napravimo to što smo zamislili , predstava je jako zahvalna.Ja nisam glumac koji radi po pozorištima , deset godina nisam stao na scenu , sada sam prekinuo tu apstinenciju,  nadam se, uspešno“ ,  izjavio je glumac Aleksandar Gligorić.

„Nenad nam je postavio zadatke na visokom nivou , tražio je od nas veoma jak izraz i veliku preciznost , što ćete i videti.Nadam se smo uklopili sve to što je želeo od nas , mislim da ćemo se stegnuti večeras i da ćemo iznenaditi sami sebe .To je drugačiji izraz koji su deca ovde navikla da gledaju , mislim i da treba da ih učimo takvom vidu pozorišta , da se edukuju kao što tu mogućnost imaju deca u Beogradu, Novom Sadu“, kazala je Aleksandra Cucić, glumica.

Nakon Gračanice, već sutradan, prvu reprizu  "Sirana" moći će da pogleda i publika u Zubinom Potoku.