16:43

24.01.2020

16:43

24.01.2020

Bojan Tomić, RTK2

U okviru Svetosavske nedelje u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice u Domu kulture u Gračanici održana je Svetosavska akademija. Najuspešnijim prosvetnim radnicima i obrazovnim ustanovama dodeljeno je priznanje "Đorđe Lekić".

Intoniranjem Svetosavske himne  učenici Muzičke škole najavili su početak svetosavske akademije, koja je nastavljena besedom o nemerljivom prosvetiteljskom doprinosu Svetog Save.

"Svetlost i svetost njegovog lika raste vekovima. Rastko i jeste golemi hrast koji raste kao drvo života u vertikali srpskog naroda kao svetska osa našeg sopstva. Mi u prošlosti većeg i sušstasvenijeg starešinu nismo imali niti imamo, kao što nemamo ni njemu ravnu paradigmu kulture i prosvetiteljstva, nemaju je ni mnogo veći narodi. Tolika je množina prednosti i vrednosti ovom čoveku poklonik hrista, humanista, ujedinitelj, državnik, misionar, diplomata, neimar, učitelj pravoslavlja, sloboljubac i vaseljenski čovek", između ostalog istakla je u uvodnoj besedi o Svetom Savi profesor doktor Danica Andrijević.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ukazao je na vrednosti obrazovanja.

"Jedna od najvažnijih poruka bez kojih ni jedan pojedinac ni jedno društvo niti država ne mogu da odgovore na izazove u 21. veku jeste da obrazovanje ne sme ostati zatvoreno samo u školama.Celoživotno obrazovanje neprekidno usavršavanje i učenje moraju biti naši odgovori koje imamo u ovim vremenima", istakao je Srđan Popović.

Priznanje Đorđe Lekić, ustanovljeno 2004. godine za izuzetan doprinos u prosvetno - pedagoškom radu u čast istaknutiog naučnog radnika, pripalo je Muzičkoj školi "Stevan Hristić" iz Stanišora i  Stanislavu Kojiću iz Vrbovca kod Vitine.

"Još jednom puno hvala na svemu onom što je doprineo profesor Lekić pre svega u istraživanju procesa obrazovanja i vaspitanja i samim tim što je zaslužio da mi danas dobijemo jedno ovakvo priznjanje sa njegovim imenom", rekao je profesor Stanislav Kojić.

Dodeljene su i nagrade "Čitalačko slovo" za najveći broj pročitanih knjiga - Milici Zdravković iz Gračlanice i Vojislavu Veliću iz Čaglavice.

U umetničkom delu programa, nastupili su učenici muzičkih škola "Stevan Hristić" i "Stevan Mokranjac", a  tradicionalnog igrom su se predstvili i članovi  KUD-a  "Branko Medenica" iz Ugljara.