20:49

25.01.2020

20:49

25.01.2020

Maja Denić. RTK2

Škola baleta u Gračanici je nakon dve godine rada, publici predstavila svoju svoju prvu baletsku predstavu. Predstava pod nazivom “Fabrika lutaka” izazvala je veliko interesovanje, a balerine su zablistale na velikoj sceni Doma kulture.

Škola baleta u Gračanici ima čime da se pohvali. Posle dva uspešna koncerta publiku je obradovala i premijerom baletske predstave “Fabrika lutaka”. Na sceni su prikazana tri čina, španska i ruska igra, kao i mnoštvo baletskih igara prilagođenih uzrastu od 3 do 15 godina.

„Utisci su pre svega pomešani, to su suze, smeh i radost. Predstav aje protekla predivno, odaziv je bio preveliki i moram da priznam da su devojčice stvarno odigrale predstavu bolje nego na probama. Mnogo je uloženo truda u sve ovo, mislim da su deca doprinela da nam olakšaju posao i naprave ovu Farbriku lutaka kako bi bil prelepa. Devojčice su predivne, tek sada sam shvatio koliko one mogu, pun sam inspiracije i ideja tako da nastavljaamo još više i još bolje“, rekao je nastavnik baleta Nikoila Korać.

„Presrećan sam jer posle dve godine imamo ovakav rezultat. Nisam bio skeptičan ni jednog trenutka, podržao sam Snežaninu ideju i ideju Doma kulture, hvala Ministrastvu kulture i informisanja Srbije što su prepoznali značaj i sada postoji još jedna baletska škola koja deluje na Kosovu. I ono što mogu da kažem jeste da imamo baletsku školu koja uspešno radi“, istakao je Aleksandar Ilić, direktor Instituta za umetničku igru u Beogradu.

Publika je imala priliku da vidi pravi baletski spektakl, a devojčice su pokazala svoje baletsko umeće

„Predstava je bila prelepa i jako mi je bilo lepo da učestvujem u svemu ovome“.

„Mnogo mi se dopada sve ovo zato što sam od malena volela balet i ta želja mi se ostavarila“, rekle su polaznice ove škole.

Za ovakvu predstavu uloženo je mnogo vremena i puno ljubavi, ističe Snežana Bursać Petrović, inicijator otvaranja baletske škole u Gračanici.

„Mislim da je ono što smo mi večeras napravili ovde godinama unazad nije bilo. Kada vidite punu scenu dece, kada vidite tu mladost, razdraganost, sreću mislim da tu niko ne može da ostane ravnodušan“,  izjavila je Snežana Bursać Petrović, ispred Doma kulture.

Školu baleta u Gračanici trenutno pohađa preko 70 balerina uzrasta od 3-15 godina. U narednom periodu, škola će sa ovom predstavom nastupiti u Beogradu, a 12 najboljih balerina iz ove škole nastupaće na koncertu kompanije Balet mladih.