10:14

26.01.2020

10:14

26.01.2020

Mirjana Radovanovic, RTK

Ovaj program je namenjen mladim muzičarima i muzičarkama, od 19 do 35 godina, koji su državljani Kosova, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Albanije i Amerike. Od 31. marta do 23. aprila 2020. godine oni će zajedno svirati, stvarati novu muziku i putovati Balkanom kako bi promovisali saradnju, zajedništvo i jednakost. 

OneBeat Balkans 2020 će okupiti 10 muzičara i muzičarki koji su u svom radu društveno angažovani, koji će  zajedno stvarati novu muziku i multidisciplinarna dela, voditi javne radionice i koristiti umetnost za ponovno uspostavljanje poverenja i ekonomskog razvoja na podeljenom području Balkana.

Link za prijavu je https://apply.balkans.1beat.org, a rok za prijave je 10. februar 2020. godine. 

Program traje 24 dana, od 31. marta do 23. aprila 2020, i obuhvata dve nedelje muzičke rezidencije u Malom Iđošu, nakon čega će uslediti otvaranje desetodnevne turneje koncertom u Novom Sadu, nastavljajući se po ostalim gradovima Balkana, koji će naknadno biti objavljeni. Koncert u Novom Sadu je podržan od strane Grada Novog Sada.

OneBeat Balkans deo je većeg globalnog projekta OneBeat, koji je nastao u Americi, na incijativu Državne kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta, a koji sprovodi organizacija Bang on a Can’s Found Sound Nation. 

OneBeat je muzički inkubator, gde muzičari iz celog sveta pokreću kolaborativne projekte, osmišljene da pozitivno utiču na lokalne i globalne zajednice. 

Sa sve većim brojem alumnista širom sveta, otvoren je prostor za kreiranje OneBeat programa i van granica Amerike, te je tako 2019. nastao, i prvi put se održao, OneBeat Balkans koji realizuje organizacija Balkan Art Zone, čiji je umetnički direktor Bajram Kafu Kinoli takođe i alumnista OneBeat programa. 

Tokom ova 24 dana, svaki učesnik imaće mogućnost da razvija ideje i projekte koje će kasnije sprovoditi u svojoj matičnoj državi/teritoriji, i koji će biti deo postojećeg OneBeat društvenog pokreta, inspirisanog muzikom. 

Važno je napomenuti da muzičari i muzičarke ne moraju da imaju formalno muzičko obrazovanje. Takođe, nema ni žanrovskih ograničenja. Konkurs je namenjen svim muzičarima, bilo da sviraju tradicionalnu ili narodnu muziku, hip hop, džez ili eksperimentalnu, elektronsku ili klasičnu muziku, a dobrodošli su i oni koji se bave dizajnom zvuka i multimedijalnom umetnošću.

Šta bi trebalo da znate o OneBeat Balkans:

OneBeat Balkans pruža priliku muzičarima i muzičarkama  da sarađuju  na novim projektima i da istražuju nove muzičke tradicije. Fokus nije na isticanju pojedinačnih talenata već je ideja da učesnici programa OneBeat Balkans zajedno prevazilaze stilske i kulturne podele u potrazi za novim muzičkim mogućnostima.

OneBeat Balkans je društveno angažovan projekat. Fokusirani su na muzičare koji su posvećeni svojim zajednicama i koji traže nove načine da se uključe i angažuju u domenu razvoja omladine, u muzičkoj edukaciji i terapiji muzikom, u rešavanju konflikata i globalnom dijalogu kroz muziku, kao i u druge načine uz pomoć kojih se postiže veća demokratičnost društva i društvena jednakost.

OneBeat Balkans je besplatan program, a troškovi putovanja, smeštaja i hrane su pokriveni projektom. Učesnici neće dobiti novčane nadoknade za pojedinačne koncerte, ali je predviđena stipendija za kompletno učešće. Učešće na OneBeat Balkans programu će im pružiti mogućnost da stvaraju novu muziku, razviju doživotna muzička partnerstva i prijateljstva, budu na turneji po Balkanu i uspostvaljaju pofesionalne veze.

Program OneBeat Balkans je inicijativa Državne kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta, koji sprovodi organizacija Balkan Art Zone, uz dodatnu podršku organizacije Found Sound Nation ,ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i na Kosovu i Grada Novog Sada.