Ritmi i frymëmarrjes ndikon në funksionin e trurit dhe sjelljes

Ritmi i frymëmarrjes ndikon në funksionin e trurit dhe sjelljes

Frymëmarrja nuk është vetëm për të konsumuar oksigjen, por gjithashtu për funksionimin e trurit dhe të sjelljes.

Shkencëtarët e mjekësisë veriperëndimore kanë zbuluar për herë të parë se ritmi i frymëmarrjes shkakton aktivitet elektrik në mendjen e njeriut që rrit gjykimet emocionale dhe thirrjen e kujtesës.

Ndikimet në sjellje janë të bazuara në thithjen dhe nxjerrjen e frymës përmes gojës ose hundës, transmeton lajmi.net

Ritmi i frymëmarrjes ndikon në funksionin e trurit dhe sjelljes
Frymëmarrja nuk është vetëm për të konsumuar oksigjen, por gjithashtu për funksionimin e trurit dhe të sjelljes.

Shkencëtarët e mjekësisë veriperëndimore kanë zbuluar për herë të parë se ritmi i frymëmarrjes shkakton aktivitet elektrik në mendjen e njeriut që rrit gjykimet emocionale dhe thirrjen e kujtesës.

Ndikimet në sjellje janë të bazuara në thithjen dhe nxjerrjen e frymës përmes gojës ose hundës.

Në hulumtim, secili person ishte në gjendje të identifikonte një fytyrë të frikësuar më shpejt nëse ata e shihnin fytyrën duke frymëzuar. Përveç kësaj, individët kishin më shumë gjasa të kujtojnë një objekt nëse ata e hasin atë derisa thithin frymë se sa nxjerrjen e frymës jashtë. Është interesante, sepse efekti ishte zhdukur kur fryma ka qenë jashtë gojës.

“Një nga gjetjet kryesore në këtë studim është se ka një ndryshim dramatik në aktivitetin e trurit, në amygdala dhe hippocampus gjatë inhalimit krahasuar me daljen”, tha autorja kryesore Christina Zelano, asistente e neurologjisë në Universitetin e mjekësisë, Feinberg.

“Kur merrni frymë, ne zbuluam se stimulohen neuronet në lëvoren e nuhatjes, amigdalën dhe hippocampusin, të gjithë në sistemin limbik.”

Studimi u botua me 6 dhjetor në Journal of Neuroscience.

Autori është Jay Gottfried, profesor i neurologjisë në Feinberg.

Shkencëtarët Northwestern parë gjetën këto dallime në aktivitetin e trurit gjatë ekzaminimit të 7 pacientëve me epilepsi të cilët ishin caktuar për kirurgji të trurit. Një javë para operacionit, kirurgi implantoi elektroda në trurin e pacientëve për të identifikuar origjinën e konfiskimeve të tyre.

Kjo u dha shkencëtarëve mundësinë për të marrë të dhëna elektro-fiziologjike direkt nga truri i tyre. Sinjalet elektrike dëshmuan se aktiviteti i trurit luhatet me frymëmarrje. Aktiviteti zhvillohet në zonat e trurit ku përpunohen ndjenjat, kujtesa dhe erërat.

Zbulimi bëri që shkencëtarët të pyesin nëse funksionet kognitive që lidhen zakonisht me këto zona të trurit – sidomos përpunimi dhe kujtesa nga frika – mund të ndikohen gjithashtu nga frymëmarrja.

Amygdala është e lidhur fort me përpunimin emocional, sidomos emocionet e lidhura me frikën. Pra, shkencëtarët kërkuan rreth 60 individë që të merrnin vendime të shpejta mbi shprehjet emocionale në mjedisin e laboratorit, ndërsa fryma e tyre po regjistrohej. Ndërsa duke parë fotot e fytyrave që shprehnin frikë ose befasi, individët duhej të tregonin, sa më shpejt që mundeshin, çka ndjenin që fytyrat po shprehnin.

Kur fytyrat u shfaqën gjatë frymëmarrjes, subjektet i njihnin si të frikësuar më shpejt se kur u shfaqën fytyra gjatë daljes së frymës jashtë. Ky nuk ishte rasti për fytyrat që shprehnin habi. Këto rezultate u zvogëluan kur individët kryen të njëjtën detyrë ndërsa fryma ishte përmes gojës.

Në një tjetër eksperiment – të lidhur me hippocampus – të njëjtët individë po shihnin fotografitë e objekteve në ekranin e kompjuterit dhe u përpoqën t’i kujtonin ato. Më vonë, atyre iu kërkua të përshkruanin ato objekte. Studiuesit zbuluan se kujtesa ishte më e mirë nëse fotografitë shfaqeshin gjatë inhalimit.

Sipas Zelanos, zbulimet tregojnë se frymëmarrja e shpejtë mund të ofrojë një avantazh kur dikush është në një situatë të rrezikshme.

“Nëse jeni në një gjendje paniku, ritmi i frymëmarrjes tuaj bëhet më i shpejtë,” tha Zelano. “Si rezultat, do të shpenzoni në mënyrë proporcionale më shumë kohë duke frymëzuar sesa kur jeni në gjendje të qetë. Kështu, përgjigja e lindur e trupit tonë për frikë me frymëmarrje më të shpejtë mund të ketë një ndikim pozitiv në funksionimin e trurit dhe rezulton në përgjigje më të shpejtë ndaj stimujve të rrezikshëm në mjedis “.

Një tjetër rezultat i mundshëm i hulumtimit janë mekanizmat kryesore të meditimit ose të frymëmarrjes së fokusuar. “Kur ju thithni frymë, ju duket se sinkronizoni oscillimet e trurit në të gjithë rrjetin limbik”, vuri në dukje Zelano.