Fotot e rralla: Ja si ishte ‘Rilindja’ e parë shqiptare

Fotot e rralla: Ja si ishte ‘Rilindja’ e parë shqiptare

Kjo që po kalon Shqipëria tani duhet të jetë “Rilindja” e dytë.

Sipas nazistëve, ajo e ka kaluar ‘Rilindjen’ e parë gjatë sundimit fashist.

Ky koleksion me foto është realizuar nga Vilibald Koleger (1910-1943), lindur në Grac të Austrisë.

Ai ishte një publicist austriak i kohës naziste.

Libri i tij i vetëm, ‘Albaniens Wiedergeburt’ (Rilindja e Shqipërisë), Vjenë 1942, ishte një vepër propagandistike në mbështetje të sundimit fashist italian në Shqipëri.

Fotografitë e këtij koleksioni, të marra nga ky libër, vijnë nga vetë autori si dhe nga Ministria italiane e Punëve të Jashtme dhe nga Qeveria Italiane e saj kohe.

Kolegeri vdiq një vit pas botimit të librit.

Fotot janë publikuar nga faqja e studiuesit të ndjerë, Robert Elsie.

Image

Image

Image