Shkencëtarët shpikin flasterin që prodhon insulinën

Shkencëtarët shpikin flasterin që prodhon insulinën

Miliona njerëz me diabet më në fund mund të marrin injeksione të dhimbshme të insulinës, pasi shkencëtarët shpikën një flaster që inkurajon trupin për të prodhuar insulinë dhe për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak.

Një trajtim biokimik "punon" duke lëshuar një substancë natyrale që është nxjerrë nga algat kafe dhe të përzier me agjentë terapeutikë, nëpërmjet hapjeve mikronoze të tretura. Është dizajnuar që të lëshojë shpejt përbërësit aktivë kur është e nevojshme, dhe ngadalë ose jo - nëse niveli i glukozës është i qëndrueshëm.

Efikasiteti i trajtimit është vërtetuar nga testimi në minj dhe testet njerëzore së shpejti do të fillojnë.

Numri i njerëzve me diabet po rritet në mënyrë drastike nga viti në vit. Supozohet se ka 371 milion njerëz në mbarë botën. Diabeti mund të shkaktojë verbëri, dështim në veshka, sulm në zemër, goditje në tru dhe amputim të gjymtyrëve.

Insulina është një hormon që prodhon pankreasi. Ajo i lejon trupit të përdorë glukozë nga karbohidratet në ushqimin që hamë.

Te personat me diabet tipi 2, organizmi nuk mund të prodhojë ose të përdorë insulinën, andaj shumë pacientë marrin insulinë përmes injeksionit.

Problemi është se ata injektojnë gjithë sasinë në të njëjtën kohë, ndërsa nga flasteri lëshohet vetëm sasia e nevojshme gjatë gjithë ditës.