Me këtë ritëm Serbisë i duhen 12 t’i mbyll kapitujt me BE-në

Me këtë ritëm Serbisë i duhen 12 t’i mbyll kapitujt me BE-në

Zëvendëskryeministrja e mëparshme serbe Suzana Grubjesic u kthye në jetën publike duke emëruar Sekretarin e Përgjithshëm të Lëvizjes Evropiane në Serbi.

Ajo ka thënë se Serbia, nëse vazhdon me ritmin e tanishëm, do t’i duhet gjashtë vjet për të hapur të gjitha kapitujt e bisedimeve me BE-në, dhe 12 të mbyllen.

“Prandaj, është e rëndësishme që të përshpejtojë procesin në mënyrë që të 2023, mbyllë të gjithë kapitujt dhe nënshkruan traktatin e pranimit në BE, të cilat Shtetet Anëtare kanë ratifikuar vit e gjysmë apo dy,” tha Susan Grubjeshiçi, i cili është ish-zëvendëskryeministri i ngarkuar me integrimin evropian .

Ajo tha se e gjithë kjo nën supozimin se BE-ja në shkurt doli me Strategjinë e zgjerimit në të cilën është deklaruar në vitin 2025 si një pranim të mundshëm të anëtarësimit për dy vendet e Ballkanit Perëndimor, të cilat janë më të avancuar në procesin e integrimit, Serbisë dhe Malit të Zi, shkruajnë mediat serbe, transmeton Indeksonline.

Ajo gjeti se pengesa më e madhe për këtë është dialogu me Prishtinën, të cilën ai thotë se, sipas disa skenarëve duhet të përfundojë deri në fund të mandatit Federica Mogherini, dhe deri në fund të 2019.

Ajo deklaroi se pengesat e dyta në kapitujt 23 dhe 24 kishin lidhje me drejtësinë dhe të drejtat themelore – drejtësinë, lirinë dhe sigurinë.

“Sundimi i ligjit është shtylla kryesore e integrimit evropian, dhe numërimi i ligjeve të miratuara, strategjive dhe planeve të veprimit nuk do të ketë rëndësi të tillë aq sa de-politizimin e gjyqësorit, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar,” tha ajo.

Ajo shtoi se në rastin më të mirë, Serbia duhet të lejohet të hapë të gjithë kapitujt për të cilat është e gatshme, duke deklaruar se ata janë duke përgatitur tre kapituj dhe ajo pret të hapë më shumë kapituj se vitin e kaluar.