Në 2016 Google shmangi 3.7 miliardë euro taksa

Në 2016 Google shmangi 3.7 miliardë euro taksa

Sipas të dhënave nga Dhoma Holandeze e Tregtisë në 2016, Google ka përdorur një konstrukt të ndërlikuar të kompanisë për të kursyer 3.7 miliardë euro në taksa.

Në vitin 2016, për të maksimizuar kthimin në operacionet e saj evropiane, Google transferoi rreth 16 miliard euro në një kompani shell në Bermuda. Siç raporton Bloomberg, kompania ka kursyer 3.7 miliardë euro në taksa. Shifrat janë të bazuara në të dhënat e Odës Holandeze të Tregtisë, të cilat u bënë sot në internet. I pyetur për një opinion, Google tha: “Ne i paguajmë të gjitha taksat tona në kohë dhe i përmbahen ligjeve tatimore të të gjitha vendeve në mbarë botën ku veprojmë”.

Ndërtimi që Google ka përdorur për të kursyer fitimet nga zyrat e taksave evropiane quhet “Double Irish” ose “Dutch Sandwich”. Paratë transferohen nga Google në Irlandë në një kompani në Holandë, e cila nuk ka punonjës. Pastaj ai shkon në një kuti postare në Bermuda dhe nga atje përsëri në një kompani të regjistruar në Irlandë. Qeveria irlandeze ka mbyllur tashmë një shteg që lejon ndërtime të tilla “të dyfishta irish”. Kompanitë që e shfrytëzojnë këtë hendek, megjithatë, mund të vazhdojnë ta bëjnë këtë deri në vitin 2020.

Në Evropë, Google po vjen nën presion për shkak të taktikave të shmangies së taksave. BE po punon në mënyra dhe metoda për të rritur madhësinë e bizneseve të mëdha në internet në SHBA, përgjithësisht në Evropë dhe ndërkombëtar.