Ofensiva e Moskës në Kosovë

Ofensiva e Moskës në Kosovë

Një raport i botuar kohët e fundit nga Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë me autor Pëllumb Kallaba, ofron detaje të rëndësishme se si Moska kërkon ta transformojë Kosovën në një shtet të dështuar.

Janusz Bugajski
Analist i politikave

Kremlini e sheh rajonin si “nën-barkun e butë” të Perëndimit, ku zgjerimi i BE-së dhe NATO-s mund të ndalet dhe ndikimet e Rusisë të zmadhohen. Kosova është një objektiv kyç sepse SHBA-të dhe aleatët e saj kanë investuar aq shumë kapital politik për të konsoliduar një shtet të ri pas masakrave të kryera nga Beogradi i Millosheviqit.

Raporti detajon mjetet e ndikimit dhe përmbysjes që Moska përdor për ta minuar Kosovën, si nga brenda ashtu dhe jashtë vendit. Mbi të gjitha, ajo kërkon të de-legjitimojë pavarësinë e vendit dhe të pengojë integrimin në Kombet e Bashkuara dhe organizatat e tjera ndërkombëtare.

Kosova është e ekspozuar ndaj një fushate të orkestruar në Rusi për të minuar ndërtimin e shtetit dhe ndërtimin e institucioneve. Kjo përfshin infiltrimin e shërbimeve të inteligjencës ruse, inkurajimin e separatizmit, përhapjen e dezinformatave, depërtimin e palëve dhe institucioneve dhe korruptimin e udhëheqësve të pakicave. Rusia përfaqësohet në Prishtinë përmes Zyrës Diplomatike të Ndërlidhjes - një degë e ambasadës së saj në Beograd. Kjo siguron Moskën me mbulesë diplomatike për të depërtuar në vend me spiunë dhe provokatorë.

Më shumë se 1,000 qytetarë rusë vizitojnë Kosovën çdo vit, pasi mbajtësit e pasaportave diplomatike dhe të shërbimit rus përjashtohen nga kërkesat për viza. Nuk dihet se sa kohë ata mbeten në vend, ndërsa janë të angazhuar në aktivitetet e sponsorizuara nga Kremlini.

Njëkohësisht, Qendra Humanitare ruse-serbe e vendosur në afërsi të Kosovës në qytetin serb të Nishit, është një parakalim për aktivitetet ushtarake dhe inteligjente të Rusisë në rajon dhe një seli e mundshme për përmbysje.

Mediat ruse, duke përfshirë Sputnik-un dhe Russia Today zbatojnë një breshëri propagandistike dhe përshkruajnë vazhdimisht Kosovën si një kërcënim rajonal. Sulmet e tyre synojnë bashkësinë serbe për ta parandaluar atë që të integrohet në shtetin e ri. Media e drejtuar nga Moska në Evropën Perëndimore po ashtu e paraqet Kosovën si të mbushur me krimin e organizuar dhe terroristët e ISIS-it, kinse sipas Rusisë kjo, si pasojë e ndërhyrjes së NATO-s.

Moska përpiqet të stimulojë separatizmin serb, të depërtojë në Listën Srpska, të ndjekë lidhjet e paqarta të biznesit, të shfrytëzojë Kishën Ortodokse dhe të manipulojë organizata të ndryshme për të promovuar objektivat e Kremlinit.

Raporti i Prishtinës gjithashtu nxjerr disa paralajmërime. Institucionet e Kosovës nuk janë të pajisura siç duhet për të parandaluar penetrimin ekonomik dhe politik të Rusisë. Qeveria nuk ka strategji të qëndrueshme për të adresuar marrëdhëniet e saj diplomatike me Moskën. Në të njëjtën kohë, BE-ja nuk garanton trajtim të barabartë për Kosovën me pjesën tjetër të vendeve të Ballkanit Perëndimor kur bëhet fjalë për politikën e jashtme të përbashkët ndaj Rusisë. Është e qartë se për Kosovën, SHBA-të dhe BE-ja duhet të zhvillojnë një strategji më efektive për të luftuar përmbysjen që e ka për qëllim Rusia.