Kosova po ndërton autostradë me cilësi të lartë

Kosova po ndërton autostradë me cilësi të lartë

Fondi Monetar Ndërkombëtar(FMN), ka publikuar raportin e fundit për infrastrukturën publike në Ballkanin Perëndimor.

Në raport shkruhet për investimet që i ka bërë Kosova në rrugë. “Ndërtimi i Rrugës 7, që lidh kryeqytetin Prishtinën me kufirin shqiptar përmes një autostrade me katër korsi ishte projekti më i madh i infrastrukturës i përfunduar pas Pavarësinë e Kosovës. Në periudhën 2010-13, buxheti i qeverisë ishte i kapitalit pothuajse tërësisht të përkushtuar për financimin e kësaj autostrade të madhe, me një kosto totale të autostradës e afër 20 për qind e PBB-së. Deri më tani, ka qenë projekti publik më i shtrenjtë në Kosovë dhe cilësia e autostradës përputhet me standardet ndërkombëtare”, thuhet në raportin e FMN-së, transmeton RTKlive.

Sipas FMN-së, megjithatë, projekti ishte tepër ambicioz krahasuar me nevojat aktuale dhe të mundshme (më pak se një e treta e kapacitetit është shfrytëzuar deri më tani), duke përfshirë tregtinë ende të kufizuar me Shqipërinë.

“Projekti ishte me rëndësi të madhe politike për Kosovën. Ajo u justifikua kryesisht nga lidhjet e forta kulturore me Shqipërinë dhe rëndësinë e qasjes në një port për një vend pa dalje në det. Nevojat afatmesme të kapacitetit, ndikimet ekonomike, ose fitimet në siguria rrugore mori më pak vëmendje. Një alternativë më pak e kushtueshme dhe ambicioze do të kishte la burime të konsiderueshme për të modernizuar rrugët e tjera në kushte të këqija, veçanërisht rurale ato, të cilat përdoren për udhëtarët lokalë. Sigurimi i konkurrencës më të madhe në paraqitjen ofertave, kryerjes së procedurave transparente të prokurimit dhe monitorimit më të fuqishëm dhe auditimi do të ndihmonte në arritjen e një shpërndarjeje më të mirë të burimeve publike dhe të parandaluar rritje të konsiderueshme të kostos”, thuhet në raportin e FMN-së.

Raporti i plotë:

http://www.imf.org/en/Publications/Departmental-Papers-Policy-Papers/Issues/2018/02/07/Public-Infrastructure-in-the-Western-Balkans-Opportunities-and-Challenges-45547