Rusi, tentuan të përfitojnë Bitcoin, arrestohen shkencëtarët bërthamor

Rusi, tentuan të përfitojnë Bitcoin, arrestohen shkencëtarët bërthamor

Zyrtarët rusë të sigurisë kanë arrestuar disa shkencëtarë që punojnë në një strukturë bërthamore të fshehtë ruse pas dyshimeve se kanë përdorur kompjuterat e fuqishëm të tyre për të përfituar monedhën elektronike Bitcoin. Qendra Federale Bërthamore në Sarov, Rusia perëndimore, është një zonë e kufizuar.

Shërbimi i shtypit i qendrës tha: "Ka pasur një përpjekje të pakuptimtë për të përdorur objektet kompjuterike për qëllime private, përfshirë të ashtuquajturat minierat elektronike".

Superkompjuteri nuk duhej të ishte i lidhur me internetin - për të parandaluar ndërhyrjen - dhe sapo shkencëtarët u përpoqën ta bënin këtë, departamenti i sigurisë së qendrës bërthamore u alarmua. Ato u dorëzuan në Shërbimin Federal të Sigurisë (FSB), thotë shërbimi i lajmeve ruse Mash, cituar nga BBC.

"Për sa kohë që ne jemi të vetëdijshëm, një rast penal është nisur kundër tyre", tha shërbimi për shtyp agjencisë së lajmeve Interfax.

Crypto-monedhat si Bitcoin nuk mbështeten në serverat kompjuterikë të centralizuar. Njerëzit që ofrojnë energji për përpunimin e kompjuterave në sistemin e kripto-monedhës, për të mundësuar transaksione që të ndodhin, mund të marrin shpërblime në Bitcoins.