Miguel de Cervantes: Më thuaj me kë rri dhe do të të them se cili je!

Miguel de Cervantes: Më thuaj me kë rri dhe do të të them se cili je!

Miguel de Cervantes (1547-1616) është një ndër shkrimtarët dhe dramaturgët më të njohur spanjoll të shekullit të XVI. Fama e tij është e lidhur me veprën “Don Kishoti i Mançës”.

• Të jesh i përgatitur është gjysma e fitores!

• Ata që luajnë me macen, duhet të presin që edhe të gërvishten!

• Njohja e vetvetes të ruan nga krenaria e kotë!

• Dembelizmi nuk ka ndihmuar askënd për të plotësuar një dëshirë të mirë!

• E vërteta do të ngrihet mbi gënjeshtrat, ashtu si vaji ngrihet mbi ujë!

• Duke lexuar shumë, dhe duke fjetur shumë pak, truri i tij erdhi e u tha dhe ai e humbi gjykimin!

• Është një gjë ta vlerësosh disiplinën, dhe krejt tjetër gjë t’i nënshtrohesh asaj!

• Armiqtë tanë më të mëdhenj, ata që duhet të luftojmë të parët, janë brenda nesh!

• Pi me karar, sepse i dehur as nuk mban dot një sekret, as nuk mban dot një premtim!

• Nuk ka marrëzi më të madhe në botë, sesa një burrë që të dëshpërohet!

• Veprimet e mira na fisnikërojnë, dhe ne jemi bij të veprave tona!

• Për të arritur të pamundurën, duhet që të përpiqesh me absurden!

• Kurrë mos u lut për një gjë që ke fuqinë ta fitosh!

• Ai që humbet pasurinë, humbet shumë; ai që humbet një mik, humbet më shumë; por ai që humbet kurajën, ka humbur gjithçka!

• Frika ka shumë sy dhe mund të shoh gjërat edhe nën tokë!

• Më thuaj me kë rri dhe do të të them se cili je!

• Kjo është natyra e grave, të mos na duan kur ne i duam, dhe të na duan kur ne nuk i duam!

• Ka vetëm dy familje në botë, thoshte gjyshja ime, të Kamurit dhe të Skamurit!

• Virtyte është fisnikëria më e vërtetë!

• Kam dëgjuar gjithmonë, Sancho, se të bësh mirë për miqtë, është njësoj si të hedhësh ujë në det! /Bota.al