Reisoterapi, shtatë përfitime fantastike

Reisoterapi, shtatë përfitime fantastike

Në Shtetet e Bashkuara ka tashmë disa qendra që janë të dedikuara për reisoterapi.

Shumë spitale ofrojnë një shërbim vullnetar me kllounë dhe animatorë që sjellin lumturinë dhe gëzimin tek të sëmurët. Risoterapia ka fituar hapësirë edhe në Itali. Disa laboratorë madje ofrojnë sesione risoterapie për pacientët e tyre.

Seminare respiratore mbahen në kompani të ndryshme dhe institucione arsimore. Në ditët e dedikuara për shëndetin, sportin dhe familjen, organizohen takime gjatë së cilës diskutojnë këtë terapi në të cilën marrin pjesë më shumë se dy mijë vetë. Pse ky bum? Humori i mirë zgjat jetën. Qeshja përmirëson gjendjen, e cila ndikon në trup, lehtëson disa sëmundje dhe parandalon të tjerat.

Specialistët kanë treguar se qeshja është një ilaç i jashtëzakonshëm që rinovon energjinë e pacientit dhe rrit gjasat e shërimit. Megjithatë, risoterapia nuk është vetëm një terapi për të trajtuar. Përfitimet e saj janë të shumëfishta.

Çfarë është risoterapia?

Risoterapia është një terapi alternative e bazuar në një aktivitet krejtësisht të natyrshëm: qeshje. Përkufizimi më i njohur i termit është “strategji ose teknikë psikoterapeutike që synon të prodhojë përfitime mendore dhe emocionale përmes të qeshurës”.

Mund të definohet gjithashtu si “një terapi alternative bazuar në të qeshurën si frenuesin kryesor kundër stresit dhe sëmundjeve të tjera”. Risoterapia është një disiplinë që zhvillohet në grup dhe që, nëpërmjet përdorimit të teknikave të ndryshme, na përgatit për të qeshur fizikisht dhe emocionalisht.

Ka të bëjë me vënien në praktikë të teknikave të ndryshme me qëllim kërkimin e argëtimit dhe kthimin në fëmijëri për të qeshur më mirë.

Këto teknika krijojnë disponim pozitiv, si individualisht ashtu edhe në grupe. Ato ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm, efektivitetin, motivimin dhe, për rrjedhojë, cilësinë e jetës.

Nuk mund të konsiderohet një terapi e vërtetë, por është një teknikë plotësuese. Dhe kjo sepse vetëm ajo nuk shëron ndonjë shqetësim, edhe nëse shkakton efekte shumë pozitive në organizëm. Për më tepër, përfitimet e saj bëhen më të dukshme me praktikën e vazhdueshme.

Efektet e të qeshurës në një nivel psikologjik

Risoterapia përmirëson tensionin e gjakut dhe sekretimin e hormoneve të ashtuquajtura lumturie: serotonin, dopamin, adrenalin dhe endorfine. Kur kemi një deficit të këtyre hormoneve, ndihemi të trishtuar, të dëshpëruar, melankolik ose pa energji.

Përfitimet kryesore të të qeshurës në një nivel psikologjik janë:

  • Ndihmon për t’u përballur me ankthin, duke përmirësuar disa simptoma të ngjashme, si relaksimi dhe frymëmarrja.
  • Stresi reduktohet falë prodhimit të disa hormoneve.
  • Kjo na ndihmon në rast të depresionit, i cili zvogëlohet falë një vizioni më optimist.
  • Përmirëson vetëvlerësimin, për të njëjtën arsye.
  • Lufton demencën, duke lehtësuar simptomat e saj.

Siç mund ta shohim, risoterapia mund të na ndihmojë të përmirësojmë shëndetin tonë mendor. Por nuk mbaron me kaq.

Forcon sistemin imunitar

Grupi i mbrojtjes së organizmit tonë është i lidhur me nivelin e endorfineve. Kur ne jemi në gjendje të mirë, ne paraqesim një rrjedhë të përshtatshme të endorfinës. Dhe kur endorfinat tona rriten, ne jemi më të mbrojtur nga çdo sëmundje ose virus. Përkundrazi, nëse jemi në depresion ose ankth, nivelet e endorfinës dhe mbrojtjes ulen. Prandaj, ne jemi më të ekspozuar ndaj ndonjë sëmundjeje.

Endorfinat janë neurotransmetues të opijatës. Efekti i tyre është i ngjashëm me atë të opiumit, ilaçit që mund të merret nga lulëkuqe, si dhe morfin dhe heroinë.

Këta neurotransmetues të opijateve prodhohen gjatë marrëdhënies, gjatë aktivitetit fizik, kur hamë ushqim me çokollatë ose me aromë. Endorfina u zbulua në vitet 1970, kur shkencëtarët po studionin mekanizmin e veprimit të disa ilaçeve. Këto substanca u zbuluan se vepronin në receptorë të veçantë në tru dhe palcë kurrizore, duke frenuar / zbutur ndjesinë e dhimbjes.

Studiuesit pyetnin pse kishin ekzistuar këto receptorë, gjë që i nxiti të zbulonin se trupi gjeneroi natyrshëm lëndë narkotike, endorfine. Veprimtaria e endorfineve lidhet me sistemin limbik të trurit, tek i cili hipotalamusi i takon dhe i cili përmban receptorët specifik me të cilët ata bashkëveprojnë.

Sistemi imunitar përdoret për të luftuar të gjitha llojet e infeksioneve, nga një sëmundje e thjeshtë në ato veneriane, AIDS ose kancer. Ne të gjithë kemi qeliza potencialisht kancerogjene në trupin tonë që sistemi imunitar kujdeset për kontrollimin dhe eliminimin. Nëse kjo nuk funksionon, megjithatë, ato qeliza reagojnë duke e shfaqur sëmundjen. Për këtë arsye, është tejet e rëndësishme që të ketë një numër të mjaftueshëm endorfinash në trup.

7 përfitimet e risoterapisë

Seancat e risoterapisë zakonisht bëhen në grupe. Falë përdorimit të teknikave të ndryshme, ne përgatisim veten, nga pikëpamja fizike dhe emocionale, të qeshim. 

Le të shohim se cilat janë përfitimet e risoterapisë:

Aktiviteti fizik. Risoterapia përfshin aktivitetin fizik, por mos u shqetësoni, nuk është e nevojshme të kënaqeni me gjendjen fizike optimale.

Është një aktivitet shumë i shëndetshëm. Ndihmon për ta mbajtur zemrën më të fortë, lëkurën më shumë të oksigjenuar, mbrojtje më të mirë, si dhe një trup pa toksina dhe një mendje më të lirë. Në këtë mënyrë, ajo gjithashtu na ndihmon për të patur një gjumë më të mirë.

Mirupafshim shqetësime. Disa seanca fillojnë me një akt simbolik me të cilin të gjitha problemet janë hedhur në një zjarr imagjinar nëpërmjet shmangies. Pas një qeshjeje të mirë, të gjitha shqetësimet duken më pak të mëdha.

Ndihmon tejkalimin e turpit. Qëllimi i këtyre seminareve në grup është që të liroheni, kështu që ju nuk ndiheni të gjykuar nga ajo që thoni ose bëni.

Miqësi të reja. Një tjetër përfitim i risoterapisë është se kjo na jep mundësinë për të takuar njerëz të rinj. Meqenëse mjedisi është i relaksuar, mundësitë për të simpatizuar me të tjerët shumëfishohen.

Mbush me energji. Qeshja nxit mirëqenien dhe relaksimin emocional, dhe rrjedhimisht pushon. Kështu, në fund të seminarit do të zbulojmë plot energji.

Është një praktikë argëtuese. Me siguri do të luftojmë për të kujtuar herën e fundit që jemi argëtuar shumë dhe kemi qeshur me lot. Aktivitetet shpërblyese përmirësojnë gjendjen tonë.

Siç mund ta shohim, përfitimet e risoterapisë janë të shumta. Tani ju vetëm duhet të regjistroheni në një prej seminareve të shumtë dhe të merrni përfitimet e saj./revistapsikologji.com