Publikohet draft-dokumenti nga Samiti i NATO-s për ftesën e Maqedonisë

Publikohet draft-dokumenti nga Samiti i NATO-s për ftesën e Maqedonisë

Është siguruar draft-dokumentin me konkluzionet nga Samiti i NATO-s të cilat pritet të zyrtarizohet sot.

Në të thuhet se është vendosur që Maqedonia zyrtarisht të ftohet për anëtarësim në Aleancë, ndërsa anëtarësimi do të jetë i plotë vetëm pas zbatimit të marrëveshjes me Greqinë.

“Në Samitin tonë të 2008-ës në Bukuresht, ne vendosëm që NATO do të japë një ftesë për ish-Republikën Federale të Jugosllavisë për t’iu bashkuar Aleancës sapo të jetë arritur një zgjidhje e pranueshme për çështjen e emrit në korniza të Kombeve të Bashkuara. Ne mirëpresim marrëveshjen historike mes Athinës dhe Shkupit për zgjidhjen e çështjes së emrit. Në përputhje me politikën tonë, ne kemi vendosur që të ftojmë qeverinë e Shkupit për të filluar bisedimet paraqesësh për t’iu bashkuar Aleancës. Zbatimi i plotë i të gjithë procedurave të brendshme të përshkruara duke respektuar marrëveshjen për zgjidhjen e çështjes së emrit është kusht për një konkluzion të suksesshëm të procesit të qasjes., transmeton Alsat-M

Përndryshe, Samiti i NATO-s filloi sot në mëngjes, ndërsa do të përfundojë gjatë ditës së nesërme.