Dieta “Keto”: Shkencëtarët gjejnë lidhje me rrezikun e diabetit

Dieta “Keto”: Shkencëtarët gjejnë lidhje me rrezikun e diabetit

Gjetja e një lidhje me një kusht që rrit rrezikun e diabetit të tipit 2 ka vënë pikëpyetje rreth përfitimeve shëndetësore të dietave ketogenike.

A ka ndonjë lidhje midis diabetit dhe dietës këto?

Dietat Ketogenik janë të ulëta në karbohidrate dhe të larta në yndyrna që janë treguar të suksesshme në reduktimin e peshës. Ato e ndryshojnë metabolizmin në atë mënyrë që energjia vjen nga yndyrat në vend të sheqerit.

Kur studiuesit në Zvicër shqyrtuan se çfarë ndodhi me minj në fazat e hershme të një diete ketogenike, ata zbuluan se kafshët treguan një aftësi më të dobët për të rregulluar sheqerin në gjak, krahasuar me minj të ngjashëm në një dietë me yndyrë të lartë dhe karbohidrate.

Në një letër mbi punën e tyre të botuar në ‘Journal of Physiology’, ata vërejnë se minjtë shfaqin ulje të tolerancës ndaj glukozës në një masë më të madhe.

Sipas tyre, arsyeja për këtë ishte se mëlçitë e minjve të përfshirë në këtë dietë nuk i përgjigjen insulinës. Kjo gjendje, e cila njihet si rezistencë e insulinës, ngre rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.