Zbulohen vizatimet më të vjetra nga njerëzit në një shpellë në Afrikë

Zbulohen vizatimet më të vjetra nga njerëzit në një shpellë në Afrikë

Dëshmia më e hershme e artit e bërë nga njerëzit që daton 73.000 vjet është zbuluar brenda një shpelle afrikane.

Shkencëtarët thonë se vizatimi, i cili përbëhet nga tre linja të kuqe të kryqëzuara me gjashtë rreshta të ndara, ishte ‘krijuar qëllimisht’ në një copë të shkëmbit.

Zbulimi u bë nga arkeologu Dr Luca Pollarolo, i Universitetit të Witwatersrand, në shpellën Blombos në zonën e Kepit Jugor të Afrikës së Jugut, shkruan Daily Mail.

Ai e shqyrtoi me përpikëri mijëra fragmente të ngjashme të gurit që u gërmuan nga vendi, ndërsa ishin në laborator.

Ai përmban material që daton nga 100,000 deri në 70 000 vjet më parë, një periudhë kohore e referuar si Epoka e Mesme e Gurit, si dhe materiali më i ri, më vonë i gurit të gurit që daton nga 2.000 deri në 300 vjet më parë.