Industria e vitaminave: Biznesi i ngritur mbi para të dyshimta

Industria e vitaminave: Biznesi i ngritur mbi para të dyshimta

Ai është pothuajse entuziast fanatik për vitaminën D. Endokrinologu nga Bostoni, Michael Holick, ka ndërtuar dhe vendosur bazën e miliarda dollarëve në tregun e shtojcave të vitaminës D.

Ai thotë se gjithashtu merr shtojca, pi qumësht të veçantë dhe refuzon të përdorë krem për diell, shkruan The New York Times. Sasinë e pamjaftueshme të vitaminës D në trup e quan një pandemi. Ai shkon aq larg sa fajëson mungesën e vitaminës D për zhdukjen e dinozaurëve.

"Po sikur pas asteroidit, ata nuk do të vdisnin nga mungesa e ushqimit, por nga kockat e dobëta", pohon ai duke shtuar se dinozaurët mund të jenë zhdukur nga reumatizmi ose osteomalacia.

Ai ndihmoi të merrej një sasi e re e pranueshme në trup, i cili u pranua nga mjekët dhe yjet e zakonshëm si Mehmet Oz, dhe kjo bëri që në vitin 2017 të shiteshin shtojca vitaminash D në vlerë prej 936 milionë dollarësh, transmeton KosovaPress.

Holick, megjithëse pretendon ndryshe, ka përfituar nga obsesioni amerikan me vitaminën D. Për porositë që iu shkojnë përshtati ai është paguar nga farmacistët, industria e vitaminave dhe shumë të tjerë.

Holick pranoi në intervistën e tij se ai punoi si konsulent për Quest Diagnostics, një laborator që merret me testet e vitaminës D që nga viti 1979. Por ai argumenton se financimi nga ana e industrisë "nuk na tregon të paktën atë për të cilën flitet".

Është e qartë se bëhet fjalë për një hormon të rëndësishëm pa të cilin eshtrat do të ishin të brishtë, të hollë dhe baza për shfaqjen e sëmundjeve të shumta. Pyetja e vetme është se sa vitamina D është e shëndetshme dhe çfarë është mangësia e vitaminës.

Hapi më i shkëlqyer i Holick ishte në vitin 2011 kur Akademia prestigjioze e Mjekësisë publikoi një raport prej 1,132 faqesh mbi mungesën e vitaminës D. Deri atëherë, konsiderohej se shumica e amerikanëve po merrnin gjithnjë e më shumë hormone, dhe se vetëm duhet testuar ata që janë në rrezik për çrregullime të tilla si osteoporoza.

Vetëm pak muaj më vonë, Holick mbikëqyrte një botim të punës që argumenton se "mungesa e vitaminës D është vërejtur pothuajse në të gjitha grupet". Punimi u botua nga Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, e cila merret me mjekët dhe spitalet.

Rekomandimet ishin sipas dëshirave të industrisë. Testimi i vazhdueshëm dhe shtesat nënkuptonin një burim të ardhurash për Quest dhe laboratorë të tjerë komercialë, dhe testimi i vitaminës D tani ishte i pestë më i lartë për frekuencën e mbuluar nga Medicare.

Konkluzionet po ashtu ishin se nuk mjafton që të ketë 20 nanogramë për mililitër, sipas rregullave të mëparshme, por të paktën 30, që do të thotë se të gjithë kanë nevojë për vitaminë shtesë ekstra.

Nuk ka absolutisht asnjë dëshmi që njerëzit me një nivel më të lartë janë më të shëndetshëm se ata me nivele më të ulëta. Të gjithë ata që natyrisht kanë më pak se 30 nanogramë për mililitër tani duhet të testojnë çdo ditë dhe të blejnë shtesa.

Në një libër të vitit 2010, "The Vitamin D Solution", Holick u sugjeron lexuesve që të kryejnë teste që kushtojnë nga 40 deri në 225 dollarë, ndërsa dha edhe kode të caktuara, të cilat mjekët duhet t’i përshkruajnë në referim në mënyrë që sistemi, dhe jo pacientët të paguajnë testin.

Holick argumenton se Quest dhe kompanitë e tjera bashkëpunuese që i paguajnë atij vetëm 1,000 dollarë në muaj dhe se "ai nuk merr para shtesë pavarësisht nga ajo nëse ata kanë shitur një test ose një miliard". Kërkimi thotë se "është prioriteti i tyre të punojnë me ekspertë të lartë nga kjo fushë".

Vala e ‘pilulës së diellit’ po godet të gjithë, kështu që vitaminën D po e promovon aktorja Gwyneth Paltrow dhe Goop i saj, shpesh i quajtur edhe i rrezikshëm, Mehmet Oz, i cili thotë se "vitamina D është gjëja themelore që ka nevojë për trupin tuaj gjithnjë e më shumë" dhe Oprah Winfrey. Më shumë mjekë të respektuar, si Walter Willett, profesor i Harvardit, filluan të përfaqësonin tezën e njëjtë.

Akademia mjekësore është e vështirë të merret me konkurrencën dhe nuk është në gjendje t'i anashkalojë ato dhe të shpjegojë se nuk është absolutisht një pandemi e mungesës së vitaminës D.

Edhe pse në mënyrë të pazgjidhshme lidhet financiarisht me industrinë farmaceutike, Holick shkroi në librin e tij se "farmacistët mund të shesin frikë, por jo diell, kështu që nuk ka promovim të të gjitha përfitimeve nga ekspozimi ndaj diellit". Përkundër kësaj, ka pothuajse një duzinë kompanish në listën e pagave. Në emër të tyre dhe atë i paguar me një shumë të mirë, udhëton nëpër botë dhe flet për nivelet e vitaminës D, testet dhe shtesat.

Ai madje tha hapur se "nëse përdoren në mënyrë të moderuar, edhe solariumet janë një burim i mirë i vitaminës D". Ai gjithashtu pranoi se mori para nga Fondacioni UV, një shoqatë jofitimprurëse që promovon solariumet, të cilat në mënyrë të qartë nga hulumtimet dëshmohet si  kancerogjene.

Entuziazmi për vitaminën D ka rënë në vitet e fundit, pasi hulumtimet rigoroze kanë treguar se situata nuk është siç tregohet nga Holick dhe puna e tij në vitin 2011. Përveç që nuk ka ndikim te të prekurit nga kanceri apo personat me sëmundje zemre, marrja e tepërt e kësaj vitamine dëmton organizmin.

Disa shkencëtarë thonë se vitamina D kurrë nuk ka qenë pilula "e mrekullueshme" sikurse konsiderohet. Shumë kompani sigurimi kanë arritur në përfundimin se testimi i vitaminës D është i panevojshëm dhe tepër i shtrenjtë. Një studim thotë se një sigurues ka shpenzuar 33 milionë dollarë në vitin 2014 në 641,000 teste të vitaminave.

"Është një shifër astronomike e madhe, dhe nuk kishte indikacione për më shumë se 50 për qind", thotë studimi.

Shumë, thonë mjekët, vazhdojnë të "gëlltisin" vitaminën D, sepse SHBA janë të prira për tendencat shëndetësore që janë shumë të vështira për t'u çrrënjosur.