Gënjeshtrat mbi ushqimin

Gënjeshtrat mbi ushqimin

Instituti i Shëndetësisë ka hapur edhe një sesion në faqen zyrtare për t’i mohuar ato, por “lajmet e rreme” për të ushqyerit janë të shumta dhe veçanërisht të rrënjosura në imagjinatën popullore. Së bashku me Prof. Daniela Lucini, drejtuese e mjekësisë së stërvitjes Humanitas, le të shohim se cilat janë gënjeshtrat më të mëdha.

“Sheqeri i kallamit është më pak i mirë”

 

Sheqeri i bardhë dhe sheqeri i kallamit janë pikërisht e njëjta gjë, sepse ato janë bërë nga molekula e njëjtë, saharozë. Kjo është arsyeja pse produktet ushqimore janë produkte ekuivalente. Prandaj nuk është e vërtetë se sheqeri i kallamit është më pak i mirë se sheqeri i bardhë. Megjithatë, principi që sheqeri i thjeshtë është një ushqim që përdoret me moderim të madh mbetet i vlefshëm.

“Ananasi ju bën të humbni peshë dhe makaronat ju shëndoshin”

Miti i parë për t’u dëbuar ka të bëjë me faktin se nuk ka ushqime që mund t’ju bëjnë të humbni peshë. Çdo ushqim ka në fakt një fuqi pak a shumë të lartë kalorike dhe duhet të përfshihet në dietë në përmasa të drejta. Ananasi, për shembull, është një fryt i shkëlqyer dhe mund të konsumohet pa frikë: gjëja e rëndësishme është që të mos e besoni faktin që duke ngrënë ananas mund të humbni peshë. Nga ana tjetër, një dietë e ekuilibruar siguron karbohidratet ose sheqernat komplekse, të cilat kurrë nuk duhet të mungojnë. Makarona është një ushqim i vlefshëm për t’u konsumuar sipas sasive dhe kritereve të duhura, duke mbajtur parasysh parimin e moderimit.

“Hekuri gjendet kryesisht në spinaq”

Kjo është një deklaratë e vërtetë vetëm pjesërisht. Spinaqi në të vërtetë përmban hekur, por kjo nuk është asimiluar aq lehtë si ajo që mund të gjendet në vend të mishit të kuq.

“Fëmijët mund të hanë çfarë të duan”

Obeziteti në fëmijëri nuk është diçka që kalon me zhvillimin, por një problem serioz për t’u kujdesur. Kjo është arsyeja pse është e gabuar të supozohet se fëmijët mund të hanë çfarë të duan në sasitë e dëshiruara. Ushqimi i foshnjave, nga ana tjetër, duhet të rregullohet dhe të balancohet sipas parimeve të dietës mesdhetare. Një fëmijë obez ka një rrezik shumë të lartë për t’u bërë një i rritur obez dhe ky rrezik rritet me moshën.

(gazeta-Shqip.com)