Edhe Britania kërkon infermierë nga Kosova

Edhe Britania kërkon infermierë nga Kosova

Christine Pearson ka thënë se infermieret do të duhej të plotësonin të gjitha kërkesat e Këshillit Britanik për Infermieri dhe Mami si dhe testin e gjuhës angleze.

Ditët e fundit mediat britanike raportuan se Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS) në Britani të Madhe po i shqyrton mundësitë për rekrutimin e infermiereve nga vendet e Evropës juglindore, veçanërisht nga Kosova.

Këtë e ka konfirmuar Zyra për Medie e këtij shërbimi në një përgjigje për Gazetën Shneta.

Drejtoresha e Infermierisë në “East Lancashire Hospitals” në kuadër të NHS-së, Christine Pearson, ka thënë se rekrutimi i stafit të infermierëve viteve të fundit ka qenë sfidë për NHS-në në Angli.

Ajo ka deklaruar se spitalet në Lancashire kanë investuar shumë po ashtu në rritjen e numrit të vendeve të punës për stafin e mesëm.

Si pjesë e këtyre projekteve është edhe hulumtimi për rekrutimin e infermiereve nga Kosova. Pearson ka thënë se janë ende në fazat e hershme të hulumtimit.

Kryeinfermierja angleze ka treguar edhe kushtet që do të duhej t’i plotësonin motrat medicinale nga Kosova, në rast se ky projekt fillon të zbatohet në spitalet angleze.

“Infermieret do të duhej të plotësonin të gjitha kërkesat e Këshillit Britanik për Infermieri dhe Mami, si dhe do të duhej të kalonin testin e gjuhës angleze në nivelin e kërkuar”, ka deklaruar Pearson.

Kosova është në alarm për ikjen e personelit mjekësor në vendet evropiane. Muaj më parë edhe ministri i Shëndetësisë së Gjermanisë deklaroi se po punojnë për të sjellë infermierë nga Kosova e Gjermania.

Ndërkaq sipas Odës së Mjekëve të Kosovës vetëm për tre muaj vendin e kanë lënë më shumë se 90 mjekë. Ikja e personelit mjekësor po ndodh kryesisht për shkak të kushteve të punës dhe rrogave të ulëta.