Një pigment te disa pemë dhe perime ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Një pigment te disa pemë dhe perime ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Sëmundjet kardiovaskulare janë të përhapura anembanë globit, vetëm në Shtetet e Bashkuara rreth 84 milionë njerëz kanë një lloj problemi kardiovaskular.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (ËHO), sëmundjet kardiovaskulare janë “shkaku numër një i vdekjeve në botë” dhe një strategji për uljen e rrezikut kardiovaskular është të inkurajojë njerëzit që të ndjekin dietat e shëndetshme.

Mjaft fruta dhe perime janë lëndë dietetike kur bëhet fjalë për kujdesin e shëndetit të enëve të gjakut dhe të zemrës, pasi këto ushqime janë të mbushura me ushqyes të domosdoshëm.

Megjithatë, disa fruta dhe perime specifike mund të ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të sëmundjeve kardiovaskulare.

Hetuesit, të bazuar në Universitetin Northumbria në Britani, u përqendruan në studimet që studiojnë pronat e dobishme të “anthocyanins” ose anthokianinat që janë të cilat janë pigmente natyrore që gjenden në shume fruta dhe perime si dhe japin ngjyrat e tyre të kuqërremtë, vjollce ose kaltër.

Disa lloje të frutave me përmbajtje të lartë të anthokianinat janë manaferrat, boronicat, disa qershi, dhe rrush. Po ashtu edhe patatet e ëmbla dhe lakëra e kuqe ka këtë pigment.

Anthokianinat janë gjithashtu një klasë e flavonoids, të cilat janë antioksidantë natyrore që veprojnë në nivelin e qelizave dhe kanë një efekt mbrojtës kundër degjenerimit qelizor.