Nëse Toka vazhdon të thithë oqeanet e saj, planeti mund të shpërthejë

Nëse Toka vazhdon të thithë oqeanet e saj, planeti mund të shpërthejë

Ajo që shkon poshtë duhet të dalë - ndoshta në formën e lavës së shkrirë.

Ndërsa pllakat tektonike zhvendosen, ato tërheqin oqeanet tona thellë në koren e Tokës dhe ky ujë shkakton tërmetet, prodhimin e magmës dhe shpërthimet vullkanike.

Por kjo rezulton se planeti po thith ujë shumë më tepër se sa menduam më parë dhe kjo po i bën shkencëtarët nervozë.

Duke përdorur sensorë sizmikë të vendosura rreth kanalit Mariana – pika më e thellë në planetin, ku Deti Filipinas takon Oqeanin Paqësor – një ekip studiuesish nga Universiteti i Uashingtonit në St Louis gjurmonte në këtë pikë.

Studiuesit arritën në përfundimin se 3 miliardë teragrams – ose një miliard kilogram – janë duke u tërhequr poshtë çdo milion vjet.

Ndërsa këto numra të mëdhenj mund të mos ofrojnë shumë kontekst, ndihmon të dimë se uji që udhëton në Tokë do të dalë përfundimisht – përmes shpërthimeve vullkanike – dhe kjo, sipas shkencëtarëve, është tre herë më shumë hidratim se Toka duket se po emiton aktualisht.