Me rreze X zbulohet autorësia e ikonës shqiptare të shekullit 18

Me rreze X zbulohet autorësia e ikonës shqiptare të shekullit 18

Hulumtuesit shqiptarë kanë përdorur rrezet X për të zbuluar autorësinë e një pikturë delikate të lashtë, ku portretizohet Shën Gjergji, njëri prej shenjtorëve më të famshëm të krishterë.

Metodat e tyre përfshijnë testimin jodestruktiv (NDT) dhe analizën joshkatërruese (NDA) që përfshijnë rrezet X, të cilat përdoren gjerësisht për të studiuar materialet dhe cilësinë e objekteve, duke filluar nga analiza e artefakteve dhe mostrave biomjekësore si gjaku, flokët, çarjet ose dëmtimet në tubacionet e naftës dhe pjesët e aeroplanëve (iaea.org).