Gjenden fosilet e dinozaurit që jetoi para 140 milionë vjetësh

Gjenden fosilet e dinozaurit që jetoi para 140 milionë vjetësh

Specie të reja të dinozaurëve që kanë jetuar 140 milionë vjet më parë dhe që përdornin nofullat e mëdha si ‘bri’ për të luftuar sulmuesit, janë gjetur në Patagoni.

Kjo specie e re e quajtur Bajadasaurus pronuspinax, jetoi 140 milionë vjet më parë dhe ekspozon formën më ekstreme të shtyllës kurrizore.

Shkencëtarët mendojnë se ajo ishte e mbuluar me mbështjellës të trashë që i jepnin funksionalitetin e "bririt" dhe u përdorën për të shmangur sulmuesit dhe i bënte dinozaurët meshkuj më tërheqës seksualisht.

Mendohet se krijesa ishte një barngrënës dhe jetonte në fillim të periudhës së Cretaceous, e cila vjen pas periudhës Jurassic.

Ajo i përket familjes së dinozaurëve të njohur si dicraeosauridae dhe është më e plotë që është gjetur.

Familja i përket grupit të gjerë sauropodësh të dinozaurëve që kishin qafë të gjatë, kokë të vogël dhe bisht të gjatë.

Dicraeosauridae e zbuluar më parë nuk kanë pasur kurrë zgjerime të tilla ekstreme që dalin nga shpinat e tyre.

Amargasaurus cazaui, i cili është nga e njëjta familje dhe ka jetuar 130 milionë vjet më parë, kishte zgjatje shumë më të shkurtra në shpinë.