Kanceri i qafës së mitrës mund të eliminohet deri në vitin 2100

Kanceri i qafës së mitrës mund të eliminohet deri në vitin 2100

Normat e kancerit të qafës së mitrës në Britani do të reduktohen në gjysmën e vitit 2050 dhe do të eliminohen deri në fund të shekullit, kanë llogaritur ekspertë.

Deri në vitin 2100 kjo mund të ndihmojë në reduktimin e numrit të rasteve globale në katër në 100,000 gra, duke e eliminuar në mënyrë efektive.

Testet e reja të ndjeshmërisë, që do të aplikohen nga NHS këtë vit, do të rrisin numrin e rasteve të kapura para se të kthehen në kancer.

Gjithashtu vaksina HPV për nxënës, e prezantuar në Britani një dekadë më parë, së shpejti do të fillojë të parandalojë kancerin në mijëra raste.

Një raport global i botuarnë revistën Oncology të Lancet parashikon se 13 milionë raste të kancerit të qafës së mitrës do të parandalohen në mbarë botën gjatë tre dekadave të ardhshme falë zhvillimeve të reja.