NASA po përpiqet ta parandalojë një vullkan të rrezikshëm

NASA po përpiqet ta parandalojë një vullkan të rrezikshëm

Cilat imazhe iu kalojnë nëpër mend kur mendoni për fundin e botës? Asteroidët? Ndoshta një luftë botërore? Ndryshimi i klimës? Ose edhe alienët?

Edhe nëse disa nga këto gjëra janë reale, ka një kërcënim shumë më të madh që fshihet nën sipërfaqen e Tokës që mund t’i japë fund civilizimit njerëzor.

Sipas një raporti nga BBC, edhe NASA i sheh ato si një nga kërcënimet më të mëdha natyrore për njerëzimin: supervullkanët.

Poshtë Parkut Kombëtar të Yellowstone, ka një rezervuar të madh magme, që është përgjegjëse për të gjithë gejzerët dhe pellgjet e nxehta. Pikërisht ky rezervuar ka potencialin për të shkatërruar njerëzimin.

Pothuajse çdo 100,000 vjet, ka një shpërthim diku në botë, pasojat e të cilave mund të jenë fatale. Nëse vullkani nën Parkun Kombëtar të Yellowstone do të shpërthente, do të rezultonte në uri në mbarë botën dhe në një dimër vullkanik (ftohja e atmosferës më të ulët).

Sipas vlerësimeve të OKB-së të raportuara nga The Guardian, një shpërthim mund të na lërë me rezerva të mjaftueshme ushqimore për saktësisht 74 ditë.

Sa më i nxehtë të bëhet ky vullkan, aq më shumë gazra ai prodhon. Magma vazhdon të shkrihet dhe zona mbi pjesën e magmës ngrihet.

Për të freskuar vullkanin, nevojiten sasi shumë të mëdha uji që, në teori, ju do të duhej të derdhej në vullkan, por zbatimi është praktikisht e pamundur

“Ndërtimi i një ujësjellësi të madh në një rajon malor do të ishte i kushtueshëm dhe i vështirë dhe njerëzit nuk duan që uji i tyre të shpenzohet në këtë mënyrë “, tha Brian Wilcox i Laboratorit të Propozimit Jet të NASA-s për BBC.

Por NASA ka një zgjidhje alternative: Depërtim 10 kilometra thellë në supervullkan dhe pompim uji nën presion të lartë. Kjo ngadalë do të ulte temperaturën ditë pas dite.