Pacientët me kancer janë duke u operuar nga robotët

Pacientët me kancer janë duke u operuar nga robotët

Kirurgjia robotike asnjëherë nuk është pëlqyer për trajtimet lidhur me kancerin, pasi thuhet se i ka penguar mjekët në sallat e operacioneve. Pajisja robotike përdoret gjerësisht tek pacientët e prekur nga kanceri i gjirit apo kanceri në prostatë.

Megjithatë, ka pasur shumë pyetje rreth asaj se sa mjekët janë të trajnuar në makina dhe nëse pajisjet janë më të mira për pacientët sesa metodat tradicionale.

Tani Administrata e Ushqimit dhe Barnave ka paralajmëruar se nuk ka dëshmi që pacientët me kancer që marrin procedura robotike jetojnë më gjatë se ata që kanë procedura tradicionale. Dhe disa kërkime tregojnë se pacientët me kancer të qafës së mitrës janë më keq.

“Ne duam që doktorët dhe pacientët të jenë të vetëdijshëm për mungesën e provave të sigurisë dhe efektivitetit për këto përdorime, në mënyrë që ata të marrin vendime më të mira për trajtimin dhe kujdesin e tyre”, tha Dr.Terri Cornelison, ndihmës drejtor për shëndetin e grave në Qendra FDA për Pajisjet dhe Shëndetin Radiologjik.

Sistemet robotike kanë qenë në treg për më shumë se 15 vjet dhe janë përdorur për kirurgjinë e kancerit për shumicën e asaj kohe. Kulla e makinës, e cila është e pozicionuar mbi pacientin, duket pak si një droid me shumë helme të Star Wars. Tre nga armët e saj mbajnë pajisje kirurgjike, ndërsa një e katërta mban një aparat fotografik.

Armët e robotit kontrollohen nga një kompjuter që përsërit lëvizjet e kirurgit operativ, i cili manipulon kontrollet e robotit duke shikuar një monitor që siguron një imazh të zmadhuar dhe definicion të lartë të vendit operativ.

Në prezantim vihen në dukje gjetjet e dy studimeve të botuara vitin e kaluar në New England Journal of Medicine.

Një prej tyre ishte një studim klinik që u ndal në fillim pasi hetuesit gjetën se gratë me kancer të qafës, duke përfshirë procedurat e asistuara në mënyrë robotike, përjetuan katër herë më shumë përsëritje të kancerit dhe gjashtë herë më shumë vdekje krahasuar me pacientët  të cilët janë operuar me procedurën tradicionale.

Një studim i dytë i financuar nga Institutet Kombëtare të Shëndetësisë përdor një bazë të të dhënave për të krahasuar rezultatet e 2,461 grave me kancer të qafës së mitrës që kishin lloje të ndryshme të operacionit.

Katër vjet pas operacionit, 9.1 përqind e atyre që kishin një operacion me ndihmë të mjeteve robotike kishin vdekur, krahasuar me 5.3 përqind të atyre që kishin një operacion të hapur.