Kanceri i mushkërive, këto janë simptomat që nuk duhet nënvlerësuar

Kanceri i mushkërive, këto janë simptomat që nuk duhet nënvlerësuar

Kanceri i mushkërive është një nga patologjitë më të përhapura nga çdo qenie njerëzore. Dëmtime të përhershme, vështirësi në frymëmarrje, mundësia e vdekjes shumë e lartë.

Shkaqet që mund të çojnë në kancerin e mushkërive janë shumë, dhe ne i njohim pothuajse të gjithë: ajrin e ndotur, tymin, kimikatet e kështu me radhë. Por është e rëndësishme të kuptoni simptomat për të kuptuar nëse jeni në të vërtetë në rrezik të kësaj gjendje.

Para së gjithash, kushtojini vëmendje kur keni një kollë të vazhdueshme, shpesh me gjurmë gjaku. Por edhe dhimbjet në shpinë dhe shpatullat mund të jenë tregues i një problemi më të madh, edhe pse natyrisht ato mund të jenë edhe për shkak të diçkaje tjetër.

Ndër simptomat e kancerit të mushkërive ka edhe dhimbje koke dhe dhimbje kockash, veçanërisht nëse ato janë të forta.

Shqetësohuni edhe nëse keni rënë në masë të muskujve, humbje të oreksit dhe kujtesës, sekrecione të bollshme të mukusit, me ngjyrë të ndryshme nga normale.

Sigurisht, e përsërisim, vuajtja nga këto simptoma nuk do të thotë se po vuani nga kanceri: shumë prej tyre mund të thonë diçka tjetër. Por është gjithmonë mirë që të jeni nën kontroll dhe të mos nënvlerësoni asgjë: parandalimi mund t’ju shpëtojë jetën shumë më tepër sesa kujdesi.