Në Michigan zbulohet vaksinë e re kundër papiloma virus

Në Michigan zbulohet vaksinë e re kundër papiloma virus

Një vaksinë e re i pastroi infeksionet papiloma virusit, apo HPV-së,  në gratë që kishin lezione prekanceroze në qafën e mitrës – duke e parandaluar atë nga zhvillimi, sipas një studimi të ri.

Vaksina injekton një proteinë që shkakton sistemin imunitar për të sulmuar ndryshimet precancerous në qafën e mitrës, veçanërisht lezione të njohura si CIN, njofton Klan Kosova.

Vaksina e re e njohur si Tipapkinogen Sovacivec, pastron indet tashmë të infektuara me HPV.

Rreth një e treta e grave që kishin lezione më të rënda i kishin ato të qarta, si dhe vetë infeksioni nga papiloma.

Ekipi, nga Michigan Medicine, thotë se vaksina është më e sigurt, më e lirë dhe më e lehtë se sa kirurgjia për të hequr lezione dhe mund të jetë një mënyrë e re për parandalimin e ndryshimeve precancerous në qafën e mitrës nga zhvillimi në sëmundje, njofton Klan Kosova.

Që nga prezantimi i vaksinës kundër HPV në vitin 2006, 79 shtete dhe territore kanë zbatuar një program të vaksinimit kombëtar për HPV me financim publik.


MË SHUME NGA Shëndetësi