Alarmante: Deri në 2025 çdo i dyti fëmijë me autizëm

Alarmante: Deri në 2025 çdo i dyti fëmijë me autizëm

Çdo i dyti fëmijë i lindur pritet të diagnostikohet me autizëm deri në 2025, sipas shkencëtares Stefani Senef, e cila arriti në përfundimin se një nga shkaqet më të zakonshme vdekjeprurëse sot në botë është kimikalia e njohur si glyphosate.

Përbërësi kryesor aktiv i Roundup® herbicid e Monsanto, glyphosate, u zhvillua fillimisht si një agjent pastrimi industrial për metale të rënda dhe substancave të tjera për tubat e bllokuar. Kur u zbulua se glyphosate mund të vrasë mikrobet, ai u transformua në atë që përfundimisht do të bëhej një nga vrasësit më të përdorur zakonisht në bujqësinë konvencionale.

Por hulumtimi i Senef, së bashku me të dhënat e publikuara nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbulon, në kundërshtim me pretendimet e Monsanto se glyphosate është i "sigurt" për njerëzit, se përdorimi i kësaj kimikalie janë të lidhura direkt me normat në rritje të autizmit gjatë dekadave të fundit.

Të dhënat e CDC për 2014 tregojnë se një nga 68 fëmijë në SHBA i takon spektrit të autizmit - krahasuar me rreth 1 në 2.000 fëmijë në vitet 1980. Interesante, autizmi nuk ishte as në radarë derisa glyphosate hyri në skenë, pasi shkalla e kësaj sëmundjeje u rrit ndjeshëm me rritjen e përdorimit të kësaj kimikalie në bujqësinë kimike.

 

Përveç autizmit, glyphosate është gjithashtu i lidhur me një numër të kushteve të tjera shëndetësore, duke përfshirë mungesën e vëmendjes dhe hiperaktivitetin (ADHD), alergji ushqimore, astma, sindroma e zorrëve, sëmundja e zorrëve inflamatore, Alzheimer, demenca, sëmundje të zemrës dhe kanceri - një fenomen i përshkruar nga Senef si "shkatërrues".

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin mbi Kancerin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë konkludoi disa vjet më parë se glyphosate "ka gjasa të jetë kancerogjene" te njerëzit, por ajo vazhdon të përdoret për spërkatjen e misrit, panxharit, kikirikëve dhe bishtajoreve.

Kjo është arsyeja pse Senef thekson rëndësinë e detoksifikimit nga glyphosate, të cilën ajo thotë se do të ndihmojë në heqjen e kësaj "toksine gjumi" nga trupi për të minimizuar dëmet.

Ndërsa glyphosate nuk është plotësisht e ndaluar në bujqësi, nuk ka asnjë mënyrë për të shmangur plotësisht atë, veçanërisht për shkak se ajo përfundon në pothuajse të gjitha llojet e ushqimit që nuk janë certifikuar si organike ose që janë rritur pa spërkatje kimike.

 

Kur glyphosate hyn në trup, ai parandalon qelizat e kuqe të gjakut nga mbajtja e niveleve të shëndetshme të vitaminës C, e cila jo vetëm që është e rëndësishme për imunitetin, por edhe për enët e gjakut dhe shëndetin e zemrës. Glyphosate mund të çojë më tej në sëmundjen e mëlçisë yndyrore, pasi dëmton metabolizmin.

Senef rekomandon që konsumimi i ushqimeve të detit dhe vezëve organike është gjithashtu i rëndësishëm, siç është konsumimi i shumë ushqimeve probiotike, si kos, kefir, perime të pasura me sulfur, siç janë lakra, brokoli dhe karfioli.

Duke marrë suplemente që përmbajnë squfur, gjithashtu do të kontribuojë në plotësimin e mineraleve që humbasin në trup si rezultat i ekspozimit ndaj glyphosate.

Sigurohuni që të përdorni shumë perime të gjelbra,  bimë medicinale dhe erëza, duke përfshirë hudhra, majdanoz, qepë, të cilët janë agjentë të fuqishëm dhe detoksifikues natyrorë.