​Xhami që vret superbakteret në spitale

​Xhami që vret superbakteret në spitale

Një lloj i ri i xhamit mjekësor mund të vrasë plotësisht shumë baktere të rrezikshme.

Një hulumtim i ri zbaton një teknikë të ngjyrosjes së qelqit qindra vjet të vjetër për të krijuar një material që pengon bakteret dhe kërpudhat e rrezikshme. Në të ardhmen, specialistët mund të përdorin këtë "qelizë bioaktive" për të krijuar mjete më të sigurta klinike, siç janë katetrat.

Një ekip hulumtuesish nga Universiteti Aston në Birmingham të Britanisë së Madhe ka aplikuar kohët e fundit një teknikë të ngjashme me atë të ngjyrosjes së xhamit për të zhvilluar një material më të sigurt mjekësor.

Hulumtuesi kryesor, Richard Martin, vëren se ky "xham i freskët" ka vetitë e fuqishme antimikrobe dhe mund të bëhet një alternativë e lirë për materiale të tjera që përdoren aktualisht në mjete mjekësore, duke minimizuar kështu rrezikun e infektimit të një personi gjatë qëndrimit në spital.

Ky hulumtim çoi në krijimin e një xhami fosfat bioaktiv - një lloj materiali që është në gjendje të ndërveprojë me indet biologjike. Xhami është "njollosur" me oksid kobalt kompleks kimik, versionet e të cilave janë të dobishme si një pigment që ndihmon në gjenerimin e ngjyrës blu.

Sipas hulumtuesve, ky material mund të vriste në mënyrë efektive bakteret dhe kërpudhat, duke përfshirë mikrobet që janë ose mund të bëhen rezistuese ndaj trajtimeve antibiotike.

Këto mikrobe përfshijnë Escherichia coli, Candida albicans dhe stafilokokët aureus, të cilat mund të zhvillohen në në një meticilin, një stafilokok aurues rezistues.

"Këta xhama ofrojnë shpërndarje të lokalizuara në vendin kirurgjik për të ndaluar infeksionet. Sapo një infeksion zhvillohet është shumë më vështirë të trajtohet, pasi formohen biokimike bakteriale komplekse, të cilat janë shumë më të ashpra për t’u trajtuar ", shpjegon Martin.

Në studimin e publikuar në revistën ACS Biomaterials, studiuesit raportojnë krijimin e materialit të ri duke ekspozuar qelqin "e ngjyrosur" me sasi të vogël të oksidit të kobaltit në një nxehtësi ekstreme me mbi 1.000 gradë Celsius dhe shpejt duke e ftohur atë për ta parandaluar atë nga kristalizimi.

Studiuesit testuan ndërveprimin e materialit me baktere duke e shndërruar në pluhur dhe duke vëzhguar efektin në fijet e ndryshme bakteriale dhe kërpudhave në laborator.

Ekipi e kreu këtë test në mënyrë të përsëritur, me gota që përmbajnë sasi të ndryshme të oksidit të kobaltit, për të parë se cilat do të ishin më efektive në luftimin e mikrobeve.

Martin dhe kolegët zbuluan se qeliza bioaktive me përqendrimin më të lartë të kobaltit vrau E. colin brenda 6 orëve nga ekspozimi dhe C. albicans brenda 24 orëve. Ai gjithashtu reduktoi nivelet e stafilokokut aureus me 99 për qind pas vetëm 24 orëve.

Studiuesit shpjegojnë se jonet metalike brenda këtij materiali të ri shkaktojnë "muret" e jashtme të mikrobeve që të këputen në mënyrë që përmbajtja e tyre të "rrjedhë jashtë". Përveç kësaj, jonet metalikë që ishin larguar nga qelqi vepruan mbi bakteret që nuk vinin në kontakt me pjesën tjetër të materialit.

Sipas Martin, këto materiale antimikrobe mund të arrijnë një ndryshim të rëndësishëm në kujdesin e pacientit kundër rreziqeve të infeksioneve spitalore.


MË SHUME NGA Kuriozitete