Cila është më e mirë, lëndët ushqyese nga ushqimi apo shtojcat?

Cila është më e mirë, lëndët ushqyese nga ushqimi apo shtojcat?

Hulumtuesit kanë gjetur se ushqyesit nga ushqimi mund të lidhen me rreziqet më të ulëta të vdekjes, ndërsa marrja e tepërt e disa shtojcave mund të ketë efekt të kundërt.

Marrja e shtesave çon në një nivel më të lartë të konsumit total të lëndëve ushqyese. Shtesat shtesë ushqimore përfshijnë vitamina, minerale, bimët, aminoacidet dhe enzimat.

Furnizuesit i shesin ato në forma të ndryshme, duke përfshirë tableta, kapsula, pluhura dhe lëngje. Shtojcat e zakonshme dietike përfshijnë kalcium, vaj peshku dhe vitaminë D.

Shtesat dietike nuk duhet të zëvendësojnë ushqimet e plota, të cilat janë thelbësore për të ushqyer trupin. Mjekët mund të ndihmojnë njerëzit të arrijnë një ekuilibër mes ushqyesve nga ushqimi dhe shtesat.

 

Shumë shtojca gjithashtu përmbajnë përbërës aktivë që mund të kenë efekte të forta biologjike. Çdo veprim i mëposhtëm mund të jetë i dëmshëm ose edhe i rrezikshëm për jetën: kombinimi i shtojcave, përzierja e shtojcave me ilaçe ose marrja e shumë prej disa shtojcave, veçanërisht vitamina A, vitamina D dhe hekuri, transmeton KosovaPress. Sipas sondazhit të konsumit të vitit 2018 të kryer nga Këshilli për Ushqim Përgjegjës (CRN), besimi i konsumatorit në produkte dhe industrinë e shtesave të dietës është e fortë midis njerëzve në SHBA.

Sondazhi zbuloi se 75 për qind e individëve të SHBA marrin shtesa dietike, në krahasim me vetëm 65 për qind në 2009.

"Të dhënat e këtij viti ofrojnë dëshmi të mëtejshme se shtesat dietike janë shtyllat në regjimet e shëndetësisë dhe të mirëqenies moderne", shpjegon Brian Wommack, nënkryetar i lartë i komunikimeve në CRN.

 

Vitamina dhe shtesat minerale të tilla si vitamina D dhe kalciumi mbeten llojet më të njohura. Sidoqoftë, përdorimi i bimëve dhe botanikëve - sidomos shafranit - është rritur ndjeshëm gjatë 5 vjetët e fundit. 

Arsyeja kryesore që individët amerikanë marrin shtesa dietike është shëndeti dhe mirëqenia e përgjithshme, sipas sondazhit. 

Edhe pse shumë njerëz përdorin shtesa dietike, një studim i kohëve të fundit zbuloi se multivitamina, vitamina D, kalciumi dhe vitamina C nuk treguan përparësi ose rrezik të shtuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare apo vdekjes së parakohshme.

 

Sidoqoftë, vetëm acidet folik dhe vitaminat B me acid folik mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Një ekip mjekësh në Universitetin Tufts në Medford, kreu një studim për të vlerësuar lidhjen ndërmjet përdorimit të suplementeve dietike dhe vdekshmërisë së të gjitha shkaktarëve.

Studimi përdori të dhëna nga më shumë se 27,000 të rritur nga SHBA dhe vlerësoi nëse marrja e duhur ose e tepërt e lëndës ushqyese ishte e lidhur me vdekshmërinë e të gjitha shkaktarëve dhe nëse rezultatet ndryshoheshin nëse ushqyesit vinin nga shtojcave në vend të ushqimit.

Për secilën lëndë ushqyese, shkencëtarët llogarisin dozën e përditshme shtesë duke "kombinuar frekuencën me informacionin e produktit për përbërësin, sasinë e përbërësit për shërbyer dhe njësinë përbërëse".

 

Marrja adekuate e vitaminës A, K, zinkut dhe magnezit nga ushqimi dhe jo nga shtesat, ishin të lidhura me një rrezik më të ulët të vdekjes.

Marrja adekuate e vitaminës A, K dhe zinkut nga ushqimet dhe jo shtesat  u shoqëruan me një rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Marrja e tepërt e kalciumit u shoqërua me një rrezik më të lartë të vdekjes nga kanceri, ndërsa marrja e tepërt e kalciumit nga shtesat të paktën 1,000 miligram në ditë u shoqërua me një rrezik në rritje të vdekjes nga kanceri.