Protestuesit në Sudan kërkojnë fundin e “shtetit paralel”

Protestuesit në Sudan kërkojnë fundin e “shtetit paralel”

Organizatorët e protestave masive në Sudan i kanë thënë BBC se duan shkatërrimin e plotë të “shtetit paralel” të lënë pas nga kreu i rrëzuar, Omar al-Bashir.

Një zëdhënës tha se udhëheqësit e regjimit të kaluar duhet të dalin para gjyqit.

Bashir u rrëzua nga ushtria javën e kaluar pas 30 vjetësh në pushtet dhe një këshill ushtarak u zotua për zgjedhje pas dy vjetësh.

Por protestuesit mbeten të kampit jashtë selisë së ushtrisë në kryeqytetin Khartoum, duke kërkuar një administratë civile.

Raportet të hënën thanë se kishte pasur përpjekje për të shpërndarë ‘çerdhen’ e Bashir, por protestuesit u bashkuan dhe trupat u larguan nga një konfrontim.

Turma i këndonte ‘lirisë’ dhe “revolucionit” dhe u bëri thirrje ushtarëve për t’i mbrojtur ata, thanë dëshmitarët.

Shoqata e Profesionistëve të Sudanezëve (SPA), e cila ka udhëhequr protestat, u kërkoi mbështetësve të paraqesin çdo përpjekje për të shpërndarë ‘shtetin paralel’.