Sindroma e apnesë në gjumë rrit rrezikun e kancerit tek gratë

Sindroma e apnesë në gjumë rrit rrezikun e kancerit tek gratë

Apnea obstruktive e gjumit (OSA) mund të rrisë rrezikun e kancerit te gratë – por jo burrave, sipas hulumtimit.

Shkencëtarët grekë analizuan të dhënat nga 19,000 njerëz për të shqyrtuar nëse ka pasur një lidhje midis OSA dhe kancerit.

Ata gjetën se kanceri ishte më i përhapur në gratë me apnea gjumë se ato pa. Megjithatë, trendi nuk ekzistonte në meshkuj, njofton Klan Kosova.

Të gjeturat mbetën të vërteta kur faktorët tjerë që shkaktojnë kancer, si psh, statusi i pirjes së duhanit dhe konsumimi i alkoolit, janë marrë parasysh.

Miliona njerëz në mbarë botën kanë OSA, të cilat mund të shkaktojnë gërhitjen, njofton Klan Kosova.

”Apnea” rrjedh nga greqishtja dhe do të thotë (ndërprerje e frymëmarrjes).


MË SHUME NGA Shëndetësi