Njerëzit bipolarë rrezikohen nga Parkinsoni në jetën e mëvonshme

Njerëzit bipolarë rrezikohen nga Parkinsoni në jetën e mëvonshme

Vuajtjet nga çrregullimi bipolar mund t’i vë njerëzit në rrezik në rritje për sëmundjen e Parkinson në jetën e mëvonshme, zbulojnë hulumtime të reja.

Ende nuk është e qartë se cilat janë çështjet themelore që i përkasin dy çrregullimeve të trurit, por shkencëtarët dyshojnë për faktorë të tillë si inflamacionet, gjenetika dhe dështimet midis qelizave të trurit.

Çrregullimi bipolar prek rreth 5.7 milion njerëz në SHBA dhe bëhet një dëmtim i madh për shumicën dërrmuese të tyre në një moment në jetën e tyre – më shumë se çdo çrregullim tjetër i humorit.

Parkinsoni llogaritet i pashërueshëm, dhe ndërlikimet janë shkaku kryesor i 14 vdekjeve në SHBA.

Hulumtuesit në Spitalin e Përgjithshëm të Veteranëve të Taipei në Tajvan shpresojnë se zbulimi i lidhjes mes dy sëmundjeve shkatërruese mund t’i bëjë ato më të shërueshme, ose madje krejtësisht të parandalueshme.