CIF synon integrimin ekonomik të vendeve të Ballkanit Perëndimor

CIF synon integrimin ekonomik të vendeve të Ballkanit Perëndimor

Kryetarët e Odave Ekonomike të Ballkanit Perëndimor, anëtarë të Bordit Menaxhues të Forumit të këtyre odave të përbashkëta i njohur me shkurtesën CIF, sot zhvilluan një takim të përbashkët në Odën Ekonomike të Kosovës në Prishtinë ku janë diskutuar për aktivitetet e radhës, në veçanti për ngjarjen e ardhshme në Londër në aktivitetin e “Financial Times” ku do t’i bëhet një prezantim të gjithë rajonit.

Në takimin e sotëm të Odave të Kosovës, Shqipërisë, Serbisë, Maqedonisë Veriore, Bosnje Hercegovinës dhe Malit të Zi, morën pjesë vetëm 5 nga 6 kryetarët, pasi ai i Bosnjës nuk kishte ardhur në Prishtinë.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, tha se qëllimi kryesor është nxitja e bashkëpunimit ekonomik në mes vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Ai theksoi se rajoni ynë ka nevojë për investime dhe një treg i përbashkët mund të jetë shumë atraktiv dhe me potencial për të tërhequr kompani të mëdha botërore për të investuar.

Kryetarja e Unionit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Ines Mucostepa, tha se integrimi ekonomik është hallka më e fortë që do të çojë vendet e Ballkanit Perëndimor drejt integrimit në Bashkimin Evropian.

Ajo deklaroi se vendet duhet të bashkëpunojnë më shumë dhe t’i largohen ngjyrave partiake, pasi ajo tha se sipërmarrja flet vetëm me ngjyrën e zhvillimit ekonomik.

Kryetari i Bordit Menaxhues të CIF-it, njëherësh kryetar i Odës Ekonomike të Serbisë, Marko Cadez, tha se vendet e Ballkanit Perëndimor nuk duhet të krijojnë barriera për njëra-tjetrën.

Ai tha se këto vende nuk kanë më kohë për të humbur dhe se duhet të bashkëpunojnë në mënyrë që secili shtet të përfitojë dhe të gëzojë zhvillim ekonomike.

Kryetari i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriore, Branko Azeski, tha se një bashkëpunim më i mirë në mes të vendeve të Ballkanit Perëndimor do t’i dërgonte një mesazh pozitiv edhe institucioneve evropiane.

Ai tha se kompanitë në Ballkanin Perëndimor kanë nevojë për një komunikim më të mirë dhe se do të shfrytëzojnë model të përafërt me atë nordik për të përmirësuar këtë mangësi. Azeski deklaroi se është turpëruese që të kemi bashkëpunim më të mirë ekonomik me një vend që është 2000 kilometra larg nesh se sa me njëri-tjetrin.

Ndërsa, kryetari i Odës Ekonomike të Malit të Zi, Vlastimir Goluboviç, tha se është një mundësi e mirë që së bashku të ndajnë shqetësimet e të gjithë ndërmarrësve që përfaqësojnë me çështje të ndryshme dhe t’ju dërgohet mesazh të gjithë atyre që kanë mundësi për t’ju përgjigjur këtyre sfidave.

Ai më pas shpalosi edhe disa prej projekteve që mund të realizohen në vitet në vazhdim falë edhe mbështetjes së disa institucioneve bankare dhe vendeve evropiane.

Sekretari i CIF-it, Safet Gërxhaliu, tha se prania e kryetarëve të Odave Ekonomike të Ballkanit Perëndimor është mesazh për politikën dhe se integrimi ekonomik është pa alternativë e ky bashkëpunim ka bërë hapa më të mëdhenj se politika.