OKB do të hapë zyren në Venezuelë për monitorimin e krizës humanitare

OKB do të hapë zyren në Venezuelë për monitorimin e krizës humanitare

Në fund të një vizite tre-ditore në Venezuelë, komisionerja e Lartë e OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Michelle Bachelet, tha se kishte caktuar dy delegatë për të këshilluar qeverinë dhe për të monitoruar abuzimet.

Ajo tha se situata e tmerrshme nuk duhet të lejohet të “përkeqësohet më tej”.

Udhëtimi erdhi mes një krize të thellë që ka shkaktuar mungesa e ushqimeve dhe barnave në të gjithë vendin. Grupet e të drejtave thonë se qindra kundërshtarë politikë janë burgosur, ndërsa miliona njerëz kanë ikur jashtë vendit, shkruan DW.

Në një konferencë shtypi në Karakas, Bachelet vlerësoi vendimin e presidentit aktual Nicolas Maduro për të ftuar dy zyrtarë të OKB-së për të qëndruar në Venezuelë, duke shtuar se ajo shpresonte se kjo do të dërgojë në krijimin e një zyre të përhershme atje.

Ajo gjithashtu i bëri thirrje qeverisë që “të lirojë të gjithë ata që janë të ndaluar ose të privuar nga liria për ushtrimin e të drejtave të tyre civile në mënyrë paqësore”.

Njëzet e tetë të burgosur u liruan përpara mbërritjes së Bachelet, por ka edhe pothuajse 690 kundërshtarë politikë pas hekurave, sipas OJQ-së, Foro Penal.