BE dënon një prodhues amerikan të çipeve me 242 milionë euro

BE dënon një prodhues amerikan të çipeve me 242 milionë euro

Komisioni Evropian njoftoi se ka përfunduar hetimet e ngritura në vitin 2015 mbi shkeljen e rregullave të konkurrencës kundër prodhuesit amerikan të çipeve Qualcomm.

Bashkimi Evropian ka vendosur gjobë prej 242 milionë euro kompanisë Qualcomm, e cila prodhon çipa për telefonat e mençur, për shkeljen e rregullave të konkurrencës duke shitur me çmime më të ulëta.

Komisioni Evropian njoftoi se ka përfunduar hetimet e ngritura në vitin 2015 mbi shkeljen e rregullave të konkurrencës kundër prodhuesit amerikan të çipeve Qualcomm.

Në njoftimin e KE-së thuhet se Qualcomm u gjobit me 242 milionë euro për shfrytëzimin e mbizotërimit të tregut në zonën 3G dhe manipulim të çmimeve të tregut në periudhën 2009-2011.

Më tej theksohet se Qualcomm ka shitur çipe me një çmim më të ulët për të eliminuar kompaninë konkurruese apo siç konstatohet se kompania amerikane ka vepruar duke shkelur rregullat e BE-së.

Në vitin 2018, KE-ja ndëshkoi të njëjtën kompani për shkelje të rregullave të konkurrencës dhe atëherë kjo kompani u gjobit 997 milionë euro./aa/