Hakerët e Kim Jong un-it fitojnë 2 miliardë dollarë

Hakerët e Kim Jong un-it fitojnë 2 miliardë dollarë

Një raport konfidencial i OKB-së tregoi se si pushtetarët e Koresë së Veriut anashkalojnë sanksionet për të financuar programin e raketave bërthamore si dhe sulmet e hakerave mbi bankat dhe shkëmbimet e aseteve të monedhave elektronike si Bitcoin.

Raporti i OKB sipas agjencisë së lajmeve Reuters, vlerëson se fitimet nga grabitjet nëpërmjet internetit të Koresë së Veriut janë 2 miliardë dollarë. Kjo është një shumë e madhe, duke pasur parasysh një prodhim ekonomik vjetor 20 miliardë dollarë të këtij vendi.

Sulmet në internet i përshkruajnë autorët si “të shpërndarë gjerësisht dhe gjithnjë e më të sofistikuar”.

Vitet e fundit, hakerat e Koresë së Veriut kanë synuar gjithnjë e më shumë Bitcoin dhe tregjet e tjera të monedhave elektronike. Interneti po përdoret jo vetëm për sulmet, por edhe për larjen e fondeve të vjedhura.

Megjithë kontaktet e mëdha midis Presidentit amerikan Donald Trump dhe Kim Jong-un, autoritetet amerikane kanë dyshuar prej kohësh se Koreja e Veriut ka ndërmarrë disa nga sulmet më të rëndësishme të hakerave të viteve të fundit.

Në Shtator 2018, Shtetet e Bashkuara ngritën për herë të parë një proces gjyqësor kundër Koresë së Veriut, i cili dyshohet se ishte i përfshirë në sulmet kibernetike në emër të regjimit.

Kjo përfshinte shpërndarjen e programit “Wannacry 2.0”, i cili paralizoi sistemet kompjuterike të kompanive dhe institucioneve në mbarë botën në pranverën e vitit 2017.

Hakeri në emër të Pyongyang quhet Park Jin-hyok. FBI e kërkon atë nën titullin “më i kërkuar”. Park Jin-hyok thuhet gjithashtu se ka qenë i përfshirë në sulmin ndaj mijëra kompjuterëve Sony Pictures në vitin 2014, gjoja duke parandaluar një film satirik për Kim Jong-un, si dhe grabitjen më të madhe virtuale të bankës në histori, me 81 milion dollarë që u vodhën nga banka qendrore e Bangladeshit, përcjell Rtsh.

Në raportin e OKB, krijuesi i sulmeve në internet quhet shërbimi sekret i Koresë së Veriut RGB. Njësia e të akuzuarve nga hakerët e Shteteve të Bashkuara duhet të ishte në varësi të RGB.


MË SHUME NGA Tech