​Ndotja e ajrit rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve serioze

​Ndotja e ajrit rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve serioze

Rritja e niveleve të depresionit dhe çrregullimit bipolar mund të lidhet me cilësinë e dobët të ajrit, ka gjetur një studim i ri.

Hulumtimi i udhëhequr nga Universiteti i Çikagos dhe bazuar në analizën e grupeve të mëdha të të dhënave të popullsisë nga Shtetet e Bashkuara dhe Danimarka sugjerojnë një 'lidhje të rëndësishme' midis ndotjes dhe çrregullimeve të shëndetit mendor në të dy vendet.

Studimi, i cili është më i fundit që lidh cilësinë e dobët të ajrit me shëndetin e keq, përdori një bazë të dhënash të sigurimeve shëndetësore në SHBA me 151 milionë njerëz të vëzhguar për 11 vjet në spitale dhe ambulanca.

Studimi, i botuar në PloS Biology, zbuloi se rajonet me cilësinë më të dobët të ajrit kishin një rritje prej 27 për qind në çrregullimin bipolar dhe një rritje prej gjashtë për qind të depresionit të madh, kur u krahasuan me ato me cilësi më të mirë të ajrit.

"Studimet tona në Shtetet e Bashkuara dhe Danimarkë tregojnë se të jetosh në zona të ndotura, veçanërisht në fillim të jetës, është parashikues i çrregullimeve mendore," tha biologu Atif Khan, autori i parë i studimit.

Daniel Maughan pranë Kolegjit Mbretëror të Psikiatrisë, tha se studimi  bazohet në 'provat në rritje' të një lidhje midis ndotjes së ajrit dhe zhvillimit të sëmundjes mendore.

Ai tha se, ndërsa studimi nuk tregon se ndotja e ajrit shkakton sëmundje mendore, ajo 'sugjeron' një lidhje të fortë ekziston midis ekspozimit të hershëm dhe një rreziku të rritur të zhvillimit të shëndetit mendor.

"Sidoqoftë, ka shumë faktorë mjedisorë që mund të kontribuojnë në shëndetin e dobët mendor për njerëzit që jetojnë në zona me ndotje të lartë - të tilla si dendësia e popullsisë dhe mungesa e hapësirave të gjelbra - kështu që është e vështirë për të izoluar cilësinë e dobët të ajrit si shkaku i sëmundjes mendore”, tha Maughan