Marrëveshje për Ligjin për Prokurorinë Publike ende nuk ka

Marrëveshje për Ligjin për Prokurorinë Publike ende nuk ka

Marrëveshje për Ligjin për Prokurorinë Publike nuk ka, por edhe pushteti edhe opozita do t’i vazhdojnë konsultimet për harmonizimin e qëndrimeve për zgjidhjen ligjore, me të cilat duhet të zgjidhet edhe statusi i PSP-së.

Në Kuvend dje pasdite vazhduan konsultimet mes grupeve të punës së pushtetit dhe opozitës. Sipas zëvendësministrit të Drejtësisë Oliver Ristovski, dallimet kryesore mbesin rreth statusit të prokurorëve të PSP-së dhe lëndët të cilat janë në procedurë gjyqësore.

Ndërkohë mbështetje për funksionimin e shtetit ligjor erdh edhe nga Mathew Palmer, i dërguar special i SHBA-së për Ballkanin, në takimin e margjinave të Forumit strategjik të Bredit me shefin e diplomacisë Nikolla Dimitrov dhe ministren e Mbrojtjes Radmilla Sheqerinska.

“Shteti juridik duhet të funksionojë, ndërsa koha e lojërave dhe tentimeve partiake që të shmanget përgjegjësia ka përfunduar. Vendi i Maqedonisë së Veriut është në NATO dhe në BE”, nënvizoi Palmer në takim.

Sipas afateve të shkurtuara Ligji i PP pritet të miratohet më së voni deri më 15 shtator. Që të miratohet nevojitet shumicë prej dy të tretave, ndërsa miratimi i tij është kyç edhe për eurointegrimet e vendit.

Në Kuvend dje u anulua seanca e Komisionit Ligjvënës-Juridik, në të cilën duhej të debatohej për Ligjin për prokurorinë publike, me flamur evropian me procedurë të shkurtër, në lexim të dytë. Është e pasigurt se kur ligji do të gjendet edhe para Komisionit për Çështje Evropiane, i cili të enjten miratoi dhjetë prej gjithsej 51 amendamenteve të dorëzuara për propozim ligjin.

Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi dje e dorëzoi raportin e Këshillit të Prokurorëve Publikë për shkarkimin e prokurores speciale publike Katica Janeva deri te kryetari i Komisionit kuvendor për Zgjedhje dhe Emërime Ilija Dimovski, informojnë nga Kuvendi.

Sipas procedurës kuvendore Dimovski, tani duhet të caktojë seancë në të cilën do të vendoset për shkarkimin e Janevës. Komisioni do të duhet të vendosë se a do të jetë seanca e hapur për publikun ose pas dyerve të mbyllura.

Sipas Rregullores kuvendore pasi përfundoi debati i Komisionit, kryetari i Kuvendit do të duhet të thirr seancë plenare për shkarkimin e Janevës. Vendimin final të deputetëve do të duhet në fund ta konfirmojë edhe Këshilli i Prokurorëve.