Dizenjuesi që krijoi pamjen e mbi 60 milionë makinave

Dizenjuesi që krijoi pamjen e mbi 60 milionë makinave

Pak dizenjues kanë pasur aq shumë ndikim në formën e makinave moderne, sesa Xhorxheto Xhugaro.

Me një karrierë prej 64 vitesh, ai ka dizenjuar disa nga makinat më me ndikim në histori, që nga ato luksozet e ekzotiket, e deri te më të përditshmet, e madje edhe ato të fantashkencës kinematografike.

Më shumë se 200 modele janë dizenjuar prej tij, të cilat, në total, kanë nxjerrë nëpër rrugët e botës rreth 60 milionë makina.

Sot është 81 vjeç dhe vazhdon të dizenjojë. Pasi e shiti kompaninë e tij “Italdesign” në vitin 2015, tani punon me të birin, me firmën CFG Style. Me këtë kompani ai po bën makinën më të re, “Sybilla”, të cilës i ka vënë emrin e mamasë, Sibila Maria.

Përveçse në botën reale, talenti i tij u përdor edhe në Hollivud. Kjo makinë, “Delorean”, u bë ikonike nga filmi “Back to the future”

Po ashtu edhe makina lundruese e James Bond

Volkswagen Golf 1974. Xhugaro thotë se kur sheh makinat e tij në rrugë, gjëja e vetme që mendon është se si mund t’i kishte bërë më mirë.

Maserati Boomerang. Modelet e tij kanë qenë frymëzim dhe për makina të tjera.

Lotus Esprit 1976

9 fiat panda 1980

Golf ishte makina që u prodhua më shumë, duke shitur me miliona kopje.

Alfa Romeo Giulia Sprint G

Alfa Romeo Iguana (1969)

Kangaroo 2019

13 Ferrari GG50 2005

Sybilla 2018

10 delorean 1981

2 Maserati Ghibli (1966)