OKB: Karkalecat e shkretëtirës kërcënojnë sigurinë ushqimore në Afrikë

OKB: Karkalecat e shkretëtirës kërcënojnë sigurinë ushqimore në Afrikë

FAO paralajmëroi se shpërthimi i karkalecave kërcënon sigurinë e ushqimit dhe të jetesës në Afrikën Lindore dhe kërkoi ndihmën ndërkombëtare mbi këtë çështje.

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) e Kombeve të Bashkuara (OKB) ka njoftuar se "pushtimi" i Kenias nga karkalecat e shkretëtirës është më i keqi që është parë në këtë vend të Afrikës Lindore në 70 vitet e fundit.

Në një konferencë për media në kryeqytetin Nairobi, FAO paralajmëroi se shpërthimi i karkalecave kërcënon sigurinë e ushqimit dhe të jetesës në Afrikën Lindore dhe kërkoi ndihmën ndërkombëtare mbi këtë çështje.

“Ne duhet të veprojmë menjëherë dhe në atë masë për të luftuar dhe për të parandaluar këtë pushtim. Kur shirat të fillojnë në muajin mars do të ketë një valë të re të shumimit të karkalecave. Prandaj, tani është koha më e mirë për të kontrolluar tufat, për të siguruar ushqimin dhe për të shmangur përkeqësimin e mëtejshëm të krizës ushqimore”, tha David Phiri, koordinator nënrajonal i FAO-t për Afrikën Lindore.

Sipas OKB-së, karkalecat udhëtuan në Afrikë nga Jemeni, duke "pushtuar" Etiopinë, Eritrean dhe Somalinë, duke shkatërruar kullotat dhe duke ndikuar në jetesën e qindra mijëra blegtorëve nomadë.

Miliarda karkaleca më pas migruan në Kenia në gërmadha, me anë të cilës ata kanë konsumuar tonelata të bimësisë së gjelbër, përfshirë bar, të korra dhe gjethe pemësh.

“Ka shumë të ngjarë që Sudani i Jugut dhe Uganda të jenë vendet e ardhshme, që do të pushtohen nga karkalecat e shkretëtirës”, tha Guled Atan, një përfaqësues nga Autoriteti Ndërqeveritar për Zhvillim, një bllok afrikano-tregtar.

Atan theksoi se për fat të mirë për Kenian "pushtimi" ndodhi menjëherë pasi ishte kryer korrja.

Drejtori i përgjithshëm i Organizatës së kontrollit të karkalecave të shkretëtirës për Afrikën Lindore (DLCO-EA), Steven Njoka, tha se në Kenia janë dërguar avionë për të spërkatur pesticide mbi miliarda karkaleca.

Për banorët e Kenias të cilët në mediat sociale kishin porositur zgjidhjen e pushtimit të karkalecave duke i ngrënë ato, Njoka tha se, “Megjithëse ata janë një burim i shkëlqyer i ushqimit në botë, ju nuk mund t’i përfundoni ato duke i ngrënë, pasi ato numërohen në miliarda dhe riprodhohen shumë shpejtë”.

Nën një skenar të rastit më të keq, kur rritja e shpejtë aktuale e karkalecave nuk do të mund të parandalohet dhe mbetet plagë në sezonin tjetër të korrjes, humbjet e konsiderueshme të korrjeve dhe kullotave do të bëjnë që siguria ushqimore në zonat e prekura të përkeqësohet edhe më tej.


MË SHUME NGA Bota