16:42

31.10.2017

16:42

31.10.2017

Siniša Kostić, RTK2

Odlazeći izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček je u intervjuu za RTK2 govorila o putu Kosova ka EU, o dijalogu Beograda i Prištine i Zajednici srpskih opština.

RTK2: Gospođo Lunaček, nakon osam godina odlazite sa pozicije izaslanika Evropskog parlamenta za Kosovo. Kako ocenjujete trenutni put Kosova ka EU i koji su, po vašem mišljenju, najveći izazovi Kosova na ovom putu?

Ulrike Lunaček: Neću reći najveći, rekla bih da postoje tri izazova. Prvi je da Kosovo, odnosno kosovske vlasti, osiguraju građanima svakodnevne potrebe, poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja, da vidimo da je na tim poljima postignut napredak jer je socijalna situacija za mnoge ovde veoma teška, nebitno da li su u pitanju kosovski Albanci ili kosovski Srbi ili pripadnici ostalih zajednica. To je zaista najvažnija stvar. Prvi izazov ne može biti postignut bez primene i napretka Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropske agende reformi. Evropska unija to podržava, ali zadatak, takođe, nova vlada mora obaviti ovde.

Druga stvar je dijalog između Kosova i Srbije. Obe strane treba da sprovedu dogovoreno i krenu napred ka sveobuhvatnoj normalizaciji i treća stvar je ono što građani žele, a to je putovanje bez viza, što znači da Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji su potpisali tadašnji šef diplomatije Hašim Tači i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni u Beču 2015.godine, mora biti ratifikovan u skupštini. To su u načelu tri najvažnije stvari.

RTK2: Kako vidite dalje razgovore Prištine i Beograda i kada očekujete formiranje Zajednice srpskih opština?

Ulrike Lunaček: Najpre, imali smo konstruktivne sastanke sa premijerom Haradinajem, takođe i sa zamenikom premijera Daliborom Jevtićem. Stekla sam utisak da oni imaju dobre poslovne odnose, što je svakako veoma važno za stvaranje većeg poverenja između zajednica kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, jer je to ono što nam je nedostajalo u prošlosti. Volela bih da kosovske vlasti formiraju Asocijaciju opština sa srpskom većinom, u smislu da opštine vode računa o potrebama građana. Nije nešto što ima izvršni mandat, to nije tako pa se nadam da će to biti uskoro urađeno, ali je takođe jasno, kada govorite o dijalogu Kosova i Srbije, da Srbija takođe treba da primeni dogovoreno, poput mosta u Mitrovici, koji je sporan, bilo je određenog napretka, ali nedovoljno. Neka druga pitanja nisu u potpunosti funkcionalna, na primer kosovski Albanci i dalje imaju probleme prilikom prelaska granice po IBM Sporazumu (Sporazum o integrisanom upravljanju). Ponekad imam osećaj da uvek krivimo druge za stvari koje nisu urađene. Mislim da u dijalogu obe strane moraju da idu napred i obe strane moraju da sprovode dogovoreno, tako da se nadam da će se to uskoro desiti, jer to je put stvarne normalizacije koja je veoma važna i to se odnosi i na principe na kojima je EU izgrađena. Nakon mnogo ratova je potrebna saradnja umesto konfrontacije.

RTK2:Šta očekujete od ovih razgovora, neki sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije?

Ulrike Lunaček: To je proces i ja lično, ali i ono što se govori u Evropskom Parlamentu je da što pre ostale članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova treba da to urade, takođe Srbija treba to da uradi. To je i naša i želja Evropskog parlamenta, velike većine u Evropskom parlamentu i nadam se da će to doći pre ili kasnije, u cilju normalizuje odnosa sa Kosovom jer Kosovo treba postati članica UN sa kojima će sarađivati.

RTK2: Gospođo Lunaček, hvala Vam na vremenu koje ste izdvojili za RTK2.