12:57

27.04.2019

12:57

27.04.2019

Aleksandra Jovanović, RTK2

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u specijalnom intervjuu za RTK2 izjavio da će Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije. "To je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu rešiti, pošto smo mi na Kosovu glasali državnu delegaciju za dijalog za pregovore, kao i platformu, ipak, mi na ovom samitu možemo izneti neke stavove, neki doprinos", smatra premijer Haradinaj.

U nastavku pročitajte šta je premijer Ramuš Haradinaj rekao u specijanom intervjuu na RTK2.

RTK2: Mnogi tvrde da sastanak koji će biti održan 29. aprila u Berlinu jeste jedan od najvažnijih, koja su očekivanja kosovske Vlade, da li kraj aprila donosi i razrešenje onog što Brisel nije mogao godinama u okviru dijaloga Kosova i Srbije?

Haradinaj: Sada ova platforma kao i Berlinski proces je veoma važna pošto nismo samo mi iz regiona, već i drugih 100 zemalja, posebno samit u Berlinu je veoma važan pošto je to po prvi put organizovano zajedno, kancelarka Merkel i predsednik Makron. Znači, samit jeste važan događaj iako neće biti nekog uspeha, ipak je to neki veliki doprinos u odnosima između Kosova i Srbije.

RTK2: Koliko su pred ovaj “novi” Berlinski kongres usaglašeni stavovi Vlade i predsednika Kosova?

Haradinaj: Pošto je to multilateralni sastanak, mi se ne sastajemo bilateralno, Kosovo i Nemačka ili Francuska, ili Kosovo i Srbija. Prvi deo je ceo region, drugi deo je Kosovo i Srbija, imamo ujedinjenje stavova predsednik i ja, svakako nema promena na ono što sam ja najavio i ranije, priznanje je pitanje koje stoji na stolu u postojećim granicama uz poštovanje prava zajednica koje žive na obe strane, a i o ekonmskim odnosima kako bi se uspostavio put ka EU.

RTK2: Pored razgraničenja, razemene teritorije novi termin koji se mogao čuti kao rešenje je dvostruki suverenitet, šta je kompromis za kosovsku vladu uovom trenutku?

Haradinaj: Ne verujem da je takva situacija, u Berlin ne idemo sa starim pričama, razgraničenje, ili razmena teritorija su nekako priče iz prošlog veka. U Berlin idemo više kako bi rešili poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom. To će se desiti klasično, kako to rade dve zemlje. Srbija će olakšati put prema EU, neće imati blokadu, dobiće i tržište i mir u regionu. Za nas je takođe bitno jer i mi onda krećemo prem EU, naš region će biti miran. Imam listu stvari koje trebamo rešiti: ratnu štetu, pitanje nestalih. Mislim da je to moguće ako postoji politička volja.

RTK2: Da razjasnimo, da li to znači da će ovih dana koji su pred nama u Berlinu kosovska Vlada tražiti ratnu odštetu od Srbije?

Haradinaj: Da, to je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to rešiti, pošto smo mi na Kosovu glasali državnu delegaciju za dijalog za pregovore, kao i platformu, ipak, mi na ovaj samit možemo izneti neke stavove, neki doprinos.

RTK2: Poslednji put kada smo razgovarili, bilo je to nakon što je kosovska Vlada uvele takse na sve prozvode koji dolaze iz Bosne i Srbije, iz Vašeg ugla da li je postignut efekat?

Haradinaj: Nije to bio cilj, to je bilo zbog mera da se odbranimo od nekih planova Srbije: da se smanji podrška Kosova na međunarodnom planu, kao i da se povuče priznanje, pa onda destabilizacija, blokiranje Kosova u mnogim pravcima, zato smo mi morali da preuzmemo neke mere. Dok je situacija ovakva takse će ostati, ali se i to može rešiti kroz priznanje i ekonomski odnosi će onda biti normlani i dobri i možda specijalni, ali to rešenje dolazi kroz obostrano priznanje Kosova i Srbije.

RTK2: Da se takse ukinu pozivaju svi važni parteneri Kosova, da li upornim odbijanjem da se to i desi, Kosovo rizikuje da naruši odnose sa njima pre svega sa SAD?

Hadinaj: Nemamo puno izbora, mi smo saterani u ćošak, uz zid. Morali smo da branimo sami sebe, nacionalne interese Kosova, ne sa ciljem da oštetimo susede ili drugu stranu već da damo do znanja da situacija ne može ići dalje kao što je išla do sada. Mi smo spremni za novi početak između Kosova i Srbije, znači priznanje pa uspostavljnje ekonomskih odnosa. Srbija kada prizna nezavisnost Kosova, politički gubi nešto, mislim unutar Srbije, van dobija jer ide brzo ka EU i rešava taj proces za sebe i svoju ekonomiju. Iako gubi politički kad prizna Kosovo, dobija tržište i dobija ekonomiju, kad dobije tržište dobije i politkiču moć. Znači, Srbija u početku gubi, ali kasnije pobeđuje politički, pošto ima svoju ulogu u regionu, ja bih rekao kao ekonomska sila, ali ako nastavi ovako uz nepriznanje Kosova gubimo svi, i mi gubimo u nekim pravcima ali i Srbija gubi.

RTK2: Koliko je realno očekivati da će se priznanje Kosova od strane Srbije i dogoditi?

Haradinaj: Mora se desiti, nema neka druga mogućnost. Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći napred, i u isto vreme će izgubiti ulogu u region. Silom je nemoguće postati sila u regionu, tu ulogu koju Srbija gubi, dobiće neko drugi. Srbija i srpski narod što pre priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu.

RTK2: I šta bi u tom slučaju bio dobar gest volje Kosova u tom slučaju, ukoliko Srbija prizna nezavisnost?

Haradinaj: To više neće biti odnosi opterećeni mnogim pitanjima kao što je to danas. To će biti nova situacija i u ekonomskom i bilo kom drugom planu.

RTK2: Američki amabasador na Kosovu kritikovao je i vladu vezano za nesprovođenje odluke Ustavnog suda po pitanju manastira Visoki Dečani. Zbog čega ni posle skoro tri godine zvaničnici u katastru na lokalom i centralnom odbijaju da sprovedu tu odluku?

Haradinaj: Prvo, bitno je što ipak imamo odluku suda. Sprovođenje je na nekom drugom nivou na katastru i to je proces. Ali, Vi znate da na Balkanu da je pitanje imovine i zemlje osetljivo. I mi ne ciljamo na brzo rešenje.

RTK2: Tri godine je prošlo.

Haradinaj: Razumem, ali ipak ti odnosi između zajednica i manastira vrlo su bitni, ako to narušimo nekim pogrešnim korakom onda se vraćamo nazad. Tu je sudska odluka, implementacija je proces, ali da ne načinimo neki pogrešan korak koji bi nas vodio na pogrešan put i to je bitno.

RTK2: Šta je sledeći korak kada  je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani?

Haradinaj: Nisam direktno uključen u slučaj da znam proceduru kako, ali, bitno je da atmosfera i odnosi između građana koje imaju nekakve pretenzije, da je imovina njihova ili nešto tako, da ne stvaramo od nekog dobrog rada neke nove poteškoće.

RTK2: Ali taj problem sa uzurpiranom imovinom koja je u vlasništvu srpske zajednice i SPC traje već 20 godina, morate priznati dug period.

Haradinaj: Manastir se služi zemljom koja je tu u njihovoj okolini, to je jedan deo koji nije uključen u to i odnosi su dobri. I tih 20 godina su rekao bih nešto što je izdržljiva situacija koju nesmemo ošteti nekom ishitrenom odlukom. To je isto cilj. Manastir je bezbedan, narod i svi ga poštuju i nema nekih drugih teškoća. Kad je imovina u pitanju ponekad ti sporovi traju, najbitnije je da ne pogrešimo.  

RTK2: Na Kosovu je vraćena prva grupa građana Kosova iz Sirije. Procena je da se ukupno oko 400 njih borilo u redovima ISIS-a. Da li su obezbeđeni svi mehanizmi koji mogu da obezbede da ti ljudi ne budu oposnost ni po Kosovo ni po region?

Haradinaj: Kosovo je glasalo zakon protiv uključivanja i pridruživanja naših građana u bilo kojim stranim ratištima, i taj proces je aktivan od tada, mnogi su prošli te procedure, mnogi su u zatvoru, takođe mnogi su ubijeni na ratištima tamo, a oni koji su se vratili je mali broj ratnika, ostalo su deca i žene. Situacija je bezbedna. Kosovo dobro napreduje u borbi protiv terorizma, ekstremizma i tih opasnosti. Naš bezbednosni sistem je veoma napredan, zahvaljući Americi koja nam je pomogla po ovom pitanju. Sada mi dobro stojimo, znači nema razloga za zabrinutost, ali će biti poštovana i ljudska prava. Mislim da smo dobro napredovali u ovom.

RTK2: Lokalni izbori na Severu. Odbijene pa prhvaćene kandidature koje su došle iz redova Srpske liste. Da li Vas brinu moguće tenzije?

Haradinaj: Neće biti tenzija, nema ni zašto. Šeta je što nema više kadidatura, nema druge stranke. Ipak, bitno je da oni koji su se kandidovali poštuju prava i zakon i da daju mogućnost gađanima da glasaju, ali ne vidim neke posebne poteškoće, biće normlani izbori. Možda izlaznost neće biti velika, ja bih rekao da nema neke političke borbe, jer nema dva jaka rivala i zbog toga će možda da padne interes glasača i to će biti problem, najverovatnije.

RTK2: Nastavlja se praksa, zustavljanja i saslušavanja funkcionera iz redova SLS-a od strane srpskih vlasti, ovog puta u pitanju je Vaš savetnik, kako to komentarišete?

Haradinaj: Ja sam iznenađen zbog te prakse, ne razumem Srbiju koja tretira tako sunarodnike koji žive ovde, oni jesu građani Kosova ali su Srbi, ne razumem Srbiju koja ih tako tretira, i to je nekako, ja bih rekao nedostojanstveno. Ne razumem taj način rada, to se dešava već nekoliko puta mi nismo od toga stvarali neki veliki problem ali, nije u redu. Mi poštujemo posete koje dolaze iz Srbije, poštujemo ljude i malo mi je čudno da druga strana ne radi isto.

RTK2: Produžen je pritvor osumljičenima u slučaju Olivera Ivanovića, optužnica je proširena na još nekoliko osoba. Srpski politički vrh optužuje Radu Trajković da je doprinela hapšenjima, izjavama koje je dala. Ona je u međuvremenu dobila policijsko obezbeđenje i savetovano joj je da ne dolazi na Kosovo, da li možete da joj garantujete bezbednost?

Haradinaj: Bilo kojem građaninu Kosova, kao i gospođi Trajković ako je uznemirena i misli da je u opasnosti mi moramo po zakonu i ustavu da pružimo podršku, i verujem da možemo, nama je teško kad nije dato do znanja da neka opasnost postoji, kada znamo onda mi smo tu. Zamolio bih svakog ko misli da je u opasnosti da nam da do znanja. Ja sam predsednik Vlade i osećam se odgovornim za život svakog grđanina koji živi u našoj zemlji, trudimo se, ali i u svakom drugom aspektu vezanom za bezbednost svih. Istina je da u zadnje dve tri  godine nemamo etničke, ja bih rekao, tragične incidente, jedino ovo sada sa gospodinom Ivanovićem, ali, mnogi misle da su to nekako srpska posla, nisu baš međuetnička, i ne znamo da li je to istina pošto ja ne bih nikada rekao nešto dok sud ne potvrdi. I te optužnice i te najave... i ja sam prošao kroz sudstvo i zato verujem da je jedina institucija koja mora dati istinu sud na kraju.  

RTK2: Porodica i stranački prijatelji već godinu i po dana čekaju na istinu vezanu za ubistvo Olivera Ivanovića. Ne dešava se pomak.

Haradinaj: Teško će biti da se rasvetli taj slučaj i nije jedini, mi imamo i neka druga politička ubistva na Kosovu prema Albancima, ja sam izgubio i brata 2005. godine i ubistvo nije rasvetljeno. Teško je to. Bitno je da se te situacije ne ponavljaju da svi budemo oprezni. Nisam optimista da će se ovo ubistvo brzo rešiti, to je veoma profesionalno urađeno i ti ljudi koji su to uradili, najverovatnije su bili svesni da će biti veliko interesovanje da se otkrije istina, i vi sami vidite da to ide teško.

RTK2: Na kome je odgovornost što tako ide teško?

Haradinaj: Institucije jesu tu za posao ali ipak imaju neko ograničenje, u principu, slučaj Ivanovića je povezivan sa ljudima u Srbiji, mi ne možemo njih da ispitamo, naše tužilaštvo. Nedaju nam se sve informacije. Mislim da službeni Beograd nekako drži slučaj pod svojom nekom kontrolom, a Priština gura rešenje slučaja, ograničeni smo, sami ste videli da smo bili spremi da pomažemo u rešenju tog slučaja. I dalje smo spremni.

RTK2: Za kraj, da li uoči predstojećeg praznika Uskrsa koji obelžavaju Srpska pravoslavana crkva i vernici, imate poruku za sve njih? 

Haradinaj: Čestitao bih srpskom narodu koji živi na Kosovu, želim im mir i sve najbolje za Uskrs. Ineka ih te poruke za Uskrs prate i u ostalim danima u životu. Čestitam im i u moje i u ime Vlade.

RTK2: Gospodine premijeru, hvala Vam puno što ste izdvojili vreme.

Haradinaj: Hvala i Vama. 

Intervju će biti emitovan večeras u 20h, na RTK2.