16:32

04.03.2016

16:32

04.03.2016

Siniša Kostić, RTK2

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj gostujući u emisiji Razgovor na RTK2 izjavio je da Specijalni sud neće doneti pravdu za sve porodice žrtava, te očekuje da domaće pravosuđe pojača napore i kazni sve počinioce ratnih zločina pre, tokom i nakon rata na Kosovu.

Ne treba da imamo prevelika očekivanja od Specijanog suda, jer će se on baviti samo nekolicinom slučajeva ratnih zločina, kaže direktor Fonda za humanitarno pravo, tvrdeći da je za trajni mir i istinsko pomirenje pored pravde i istine, potrebno i obeštećenje porodicama žrtava, kao i institucionalna reforma kako se ovako nešto ne bi ponovilo.

“Porodice žrtava neće biti zadovoljne Specijalnim sudom, jer će se tamo procesuirati određeni broj predmeta, pomenuli smo deset, može biti i dvadeset, trideset slučajeva, ali to je nedovoljno da bi bila zadovoljena pravda porodica žrtava, a uporedo s tim domaće pravosuđe mora mnogo proaktivnije da radi na procesima za ratne zločine”, kazao je Bljakaj.

Fond za humanitarno pravo je godinama unazad zahtevao da se Specijalni sud formira na Kosovu gde bi radili domaći tužioci i sudije, rekao je Bljakaj smatrajući da nije bilo političke volje za tako nešto.

"Svi optuženi će biti i procesuirani pred Specijanim sudom i politika neće moći da utiče na tok suđenja", uebeđen je Bekim Bljakaj.

"Ugled Kosova je izgubljen navodima Dika Martija o trgovini organima i ratnim zločinima pripadnika bivše OVK", rekao je on, uz ocenu da će Specijani sud pomoći da se utvrdi individualna krivica i time na neki način “opere obraz” kosovskog društva.

"Mislim da je dobro što ne znamo koliko će tačno biti slučajeva pred Specijalnim sudom, ko su osumnjičeni, ko su svedoci", rekao je direktor FHP-a, navodeći podatak da tako nešto nije uspeo ni Haški tribunal pre početka suđenja.  

"Prilikom osnivanja Specijalnih veća jasno je rečeno da niko neće imati imunitet, pa ni sam novoizabrani kosovski predsednik Hašim Tači", naveo je Bekim Bljakaj, te informacije da je on želeo da postane predsednik Kosova zbog izbegavanja Specijanog suda prosto ne stoje.

“Možda ćemo uskoro imati optužnice, ali prva suđenja ne očekujem pre jeseni, ili čak krajem godine, tvrdi direktor ove nevladine organizacije, ističući da će FHP pomno pratiti sve procese pred ovim sudom.

U emisiji Razgovor na RTK2 on je izjavio da Fond za humanitarno pravo nije zadovoljan rezultatima kosovskog tužilaštva za ratne zločine.

“Od 1999. godine do sada osuđene su 32 osobe,  što je poražavajuće uzimajući u obzir cinjenicu da je broj civilnih žrtava bio preko 10.000”, tvrdi on.

“Domaće sudije nisu pokazale zainteresovanost za te slučajeve, jako retko su postavljali pitanja i čini mi se da su nevoljno bili članovi tih sudskih veća”, dodaje Bljakaj.

Predistražne radnje nisu urađene po zakonu, navodi Bljakaj i dodaje da je zbog toga bilo mnogo oslobađajućih presuda.Takođe, svedoci su ahilova peta u slučajevima ratnih zločina, jer je mnogo njih na suđenju opovrglo izjave prethodno date tokom istrage.

“Česti su slučajevi menjanja presuda, naglašava direktor Bljakaj dodajući da se dešava da prvostepana presuda kazni počinioca, a da u drugostepenoj on bude oslobođen. Sve ovo dovodi do povećanja nepoverenja u pravosuđe, naročito od strane porodice žrtava, ukazuje on.

FHP radi na projektu “Kosovska knjiga pamćenja”, čiji je prvi tom objavljen 2011. godine, a odnosi se na 1998. godinu.Tokom tog perioda ubijeno je ili nestalo 2064 lica.Od prvog januara 1998. godine do 31.decembra 2000.godine stradalo je ili nestalo 13.549 ljudi, rekao je Bljakaj i naglasio da su većina njih bili civili, oko 10.700. Do kraja 2017.godine biće štampan drugi tom ove knjige čime će biti zaokružen kompletan broj stradalih osoba na Kosovu, zaključio je izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj u emisiji Razgovor na RTK2.