17:24

09.10.2018

17:24

09.10.2018

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

Srbi koji žive u opštini Obilić uglavnom se suočavaju sa socio-ekonomskim problemima i više ih ne muče međuetnički problemi. U samom Obiliću ostalo je da živi svega nekoliko srpskih povratničkih porodica i to u bliziini takozvanog Školskog centra, ali ih u većem broju ima u okolnim selima: Crkvenoj Vodici, Miloševu, Plemetini, Babinom Mostu i Janinim Vodama.

Meštani multietničkog sela Crkvene Vodice smatraju da lokalno rukovodstvo ne ulaže puno u njihovo selo. Novica Milošević smatra da u Crkvenoj Vodici nema budućnosti za mlađe generacije. Objašnjava nam da gotovo svi Srbi već imaju nekretnine u Srbiji, a za rodno selo ih veže jedino još posao.

Međutim, u Crkvenoj Vidici više nema međuetničkih problema. Srpska i albanska deca idu u istu školu i igraju se na istom igralištu. Ipak, iz te obrazovne institucije niko nije želelo da govori za naš program, ali Novica Milošević podseća da je Kosovo vekovima unazad bilo multietničko.

“Uvek je bilo i sad je multietničko. Nema nikavih problema, ranije, posle rata je bilo, ali sad je uredu. Škola je multietnička, igralište je multietničko, u prodavnicu idu svi, narod živi. Nema problema, nikome se ne ratuje, nismo mi izmislili ovaj svet. Milijardama godina unazad bilo je dve kuće albanske, dve kuće srpske. Na celom Kosovu je bilo tako, negde više Srba, negde više Albanaca, ali smo živeli, i opet narod živi, i množimo se i opstajemo”, kaže Novica.

Dobre međuetničke odnose nam je potvrdio i Arben Smailji iz Crkvene Vodice. On kaže da su meštani sa teritorije opštine Obilić nezadovoljni jedino zbog zagađenja vazduha koje uzrokuje Termoelektrana.

“Uvek smo živeli dobro. Ja ovde živim 45 godina. Nije nam dobar vazduh, inače ovo ostalo je dobro”, navodi Arben.

A Dobri Grujić kaže da su svi Srbi, koji su bili u mogućnosti, već otišli iz Crkvene Vodice. Kako kaže, međuljudski odnosi su se pogoršali jer su ostali samo oni koji imaju neke koristi na Kosovu.

“Narod je postao ljubomoran, zavidan, a ekonomska situacija je katastrofa. Ako ne pripadaš nekoj stranci nadrljao si, sve se poremetilo i povarilo. Čovek kada ima jednog prijatelja je bogat čovek, a kada ima više prijatelja onda je najbogatiji, a ovde kod nas više tog bogatstva nema”, smatra Dobri.

U Crkvenoj Vodici ima oko 50 srpskih kuća, dok u susednim Janinim Vodama danas živi oko šest srpskih porodica. Radica Spasić sa suprugom i dva sina obradjuje veliko imanje i ne planiraju da napuste Janine Vode. Radica ima i unučiće, koji su takođe emotivno vezani za rodno selo.

“Pa ostaćemo ovde, nego? Ova deca mala, pa kad im kažeš da idu u Srbiju plaču, kažu mi smo se rodili ovde. Ovde smo mi mnogo radili, imamo zemlju, veliko imanje, dole imamo voćnjake”, kaže Radica. Ona, međutim naglašava da se meštani Janinih Voda suočavaju sa čestim krađama.

Opština Obilić je i pre sukoba na Kosovu 1999. godine bila multietnička, međutim nakon nemira 2004. iz samog grada su se odselili svi Srbi. Tada se opštinska Kancelarija za Zajednice, uz pomoć Međunarodnih organizacija fokusirala na povratak raseljenih Srba sa teritorije opštine Obilić. Šef te kancelarije Slaviša Ađančić, međutim nije zadovoljan brojem povratnika u sam grad Obilić, ali očekuje da se to promeni u narednom periodu.