19:13

19.04.2019

19:13

19.04.2019

Tatjana Slavić, RTK2

U opštini Leposavić danas živi oko 1200 pripadnika bošnjačke zajednice, mahom u selima Kaljina, Rvatska, Vračevo. Tiha migracija stanovništva je njihov najveći problem. Naša ekipa je obišla selo Rvatsku.

Petak je dan za nedeljnu molitvu pa ispred nedavno izgrađene džamije zatičemo veći deo meštana Rvatske, iz koje mladi odlaze. Ostaju mahom staračka domaćinstva i kako meštani ističu, sve je manje onih koji planiraju da tu i ostanu. Nezaposlenost je i ovde veliki problem, ali na sreću, zemlja je plodna pa u hrani ne oskudevaju.

"Ne znam kakva je to politika ranije bila, koja je radila na porastu stanoništva i uspevala je u tome, da ta sela žive. I danas to pokušavaju, ali za sada nema pozitivnih rezultata, nekako ne uspevaju da zaustave proces migracije stanovništva ka većim gradovima. Bilo gde da se zaposliš, nebitno da li je to Kraljevo, Beograd, Novi Pazar ili Raška, tamo moraš da odeš da živiš, ode se trbuhom za kruhom. Tamo gde ti je posao moraš da vodiš porodicu i da tamo živiš", kaže Mirsad Husković.

"Narod se odselio, omladina takođe, i dalje se iseljavaju. Ovde nemaju posla i zato odlaze za dinarom", žali se Rabija Usković.

Pored džamije, napravljen je i sportsko- kulturni centar, međutim,  zbog neadekvatnih uslova mladi Bošnjaci iz Rvatske i obližnjih sela se u njemu ne okupljaju.

"Sportsko- kulturni centar je izgrađen pre tri godine, ali do današnjeg dana nije završen. Nisu odrađeni struja, voda i kanalizacija. Obraćali smo se raznim ministarstvima, Opštini, ali nismo dobili konkretan odgovor zašto je to tako. Ovim putem apelujem na sve relevantne faktore da prepoznaju ovaj naš problem i pomognu nam kako bismo mogli da se okupljamo ovde i obavljamo razne aktivnosti", navodi je Edin Muminović.

U Rvatskoj, pored Bošnjaka koji čine većinu, žive i Srbi, koje danas nismo zatekli u njihovim domovima. Komšije kažu da su otišli u severnu Mitrovicu po namirnice.