14:50

22.04.2019

14:50

22.04.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Dom kulture Lipljan sa sedištem u Donjoj Gušterici i Privremeni organ Opštine Lipljan  pred najradosniji hrišćanski praznik organizuju trodnevnu likovnu koloniju.

Kroz druženje i igru 60 učenika Osnovnih škola ’’Knez Lazar’’ iz Donje Gušterice, ’’Braća Aksić’’ iz Lipljana i ’’Vuk Karadžić’’ iz Lepine , već  godinama učestvuju u likovnim radionicama, koje se organizuju pred Vaskrs.

"Volim da crtam, znači mi, tu sam sa drugarima da se zabavim. Nismo ovde zbog takmičenja, nego zbog druženja“, kaže Luka Perenčević iz Lipljana.

"Volim da crtam, u poslednje vreme više vežbam i pokušavam da  se usavršim“, rekla je Anja Dabić.

"Šaranje pravih jaja biće mi najinteresantnije, jer mogu da iskažem svoje umeće na drugim stvarima, ne samo na papiru“,  ističe Filip Savić iz Lepine.

Đaci će  tri dana biti u prilici da ispolje svoju kreativnost  na različitim materijalima.

"Prvog dana se rade crteži za Uskrs, drugog dana se rade stalci i korpe za jaja i trećeg dana se radi  završno uskršnje jaje. Svako dete oslikava jaje koje dobije. Primetio sad da su dečaci uglavnom zainteresovani za ovu skalameriju od stalka i korpi, jer su tu vični majstori, a ovo ostalo, oni koji su manje talentovani za oslikavanje jajeta, jer tu mogu malo da daju mašti na volju“, kaže profesor Likovne kulture Aleksandar Radović.

Sav neophodan materijal za ovu likovnu koloniju i užinu mladim stvaraocima obezbedio je Privremeni organ Opštine Lipljan preko Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, dok je Opština Gračanica organizovala prevoz đaka do Doma kulture u Donjoj Gušterici.

"Manifestacija ukrašavanja vaskršnjih jaja i ostalih stvari koje ćemo raditi u naredna tri dana, sa izložbom koja će biti četvrtog dana u toku ove Vaskršnje nedelje, organizujemo šestu godinu za redom. Kad smo počinjali bio je uključen i manji broj škola, radili smo sa OŠ "Knez Lazar", pa smo došli na ideju da uključimo i školu u Lepini "Vuk Karadžić" i "Braća Aksić“, pojasnila je direktor Doma Kulture Lipljan sa sedištem u Donjoj Gušterici Vesna Kukureković.

Na kraju će biti proglašeni najuspešniji radovi, čijim će stvaraocima biti uručene diplome i simbolični pokloni. Deo ukrašenih jaja i korpica nastalih tokom ove likovne kolonije biće poklonjeni crkvi Kneza Lazara u  Donjoj Gušterici, dok će drugi deo završiti kod dece sa posebnim potrebama u Gračanici.