14:14

09.05.2019

14:14

09.05.2019

Maja Denić, RTK2

Osnovna škola Dimitrije Prica iz Donje Brnjice obeležila je svoj dan. Kulturno - umetničkom programu u prostorijama ove vaspitno – obrazovne ustanove su, pored učenika i nastavnog osoblja prisustvovali i meštani.

Osnovna škola Dimitrije Prica osnovana je 1923. godine, a danas u njoj znanje stiču 54 učenika. O zalaganju predavača i učenika svedoče brojne nagrade i priznanja, iako su uslovi u kojima rade daleko od idealnih.

’’Uslovi u kojima radimo nisu na zavidnom nivou, ali možemo reći da se trudimo da pratimo i ostale škole kako bi obrazovni sistem bio na zavidnom nivou. Jesu uslovi malo lošiji, ali osnovne uslove za rad imamo. Koristimo internet, ostvarujemo dobru kounikaciju sa ostalim školama, počeli smo da koristimo elektronske dnevnike, tako da uspevamo da idemo u korak sa ostalim obrazovnim institucijama’’, istakla je Mirjana Bojković, direktor OŠ ’’Dimitrije Prica’’ iz Donje Brnjice.

Obeležavanje dana škole je prilika da učenici pokažu svoje glumačko, recitatorsko i igračko umeće.

’’Uslovi u kojima radimo mogu biti bolji, mada ono najosnovnije imamo. Dan škole je nešto posebno za sve nas jer time označavamo njeno postojanje. Mlađi razredi su pripremali recitacije i glumu, a mi stariji nastupamo sa folklorom i imamo neke skečeve’’, rekla je učenica osmog razreda, Katarina Bojković.

’’Na ovaj dan se svi okupljamo i predstavljamo ono što smo spremili za dan škole. Zadovoljan sam uslovima u kojima funkcioniše ova ustanova’’, rekao je učenik Andrija Živanović.

Meštani ovog sela su ponosni na ovu školu u kojoj su stasavale brojne generacije.

’’Pošto su mi deca učenici ove škole, dolazimo svake godine da ih podržimo. Nastavnici i deca se baš potrude da program bude na zavidnom nivou, uvek je lepo’’.

’’Imamo dosta dece, što je dobro, s obzirom da se nalazimo u jednoj enklavi blizu Prištine. Mi smo prezadovoljni našom decom’’, rekli su meštani Donje Brnjice.

Do 1999. godine sedište Osnovne škole ’’Dimitrije Prica’’ bilo je u susednom selu, a isturena odeljenja su se nalazila u Lebanu, Donjoj i Gornjoj Brnjici. Broj učenika je znatno manji nego pre 20. godina, ali uprkos svim okolnostma ova ustanova opstaje.